Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BOinK: ‘Kinderopvang mag niet zomaar worden gesloten in kerstvakantie’

De kinderopvang mag op eigen initiatief niet zomaar worden gesloten. Dat stelt ouderbelangenorganisatie BOinK. Voorzitter Gjalt Jellesma: ‘Hoe begrijpelijk het ook is dat organisaties rust willen voor hun medewerkers, het is contractbreuk.’
bso dicht
Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

Terwijl Nederland opnieuw in een lockdown zit, is bij veel kinderopvangorganisaties de rek eruit. Verschillende organisaties riepen ouders op om hun kinderen niet naar de opvang te brengen tussen kerst en nieuwjaar. Medewerkers zijn toe aan rust. Zo’n vraag op zich is niet onredelijk, maar zeggen dat de kinderopvang dichtgaat en ouders geen andere keuze te geven dan hun kinderen thuis te houden, zonder daarover goed overleg te voeren met de oudercommissie, is contractbreuk.

Contractbreuk

Dat zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ‘Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat pedagogisch medewerkers toe zijn aan vakantie na dit hectische jaar. Maar hoe begrijpelijk de oproep vanuit kinderopvangorganisaties ook is, het is contractbreuk. De kinderopvang mag op eigen initiatief niet zomaar worden gesloten.’

Adviestraject

Wil een kinderopvangorganisatie tijdelijk de deuren sluiten, dan moet met de oudercommissie van de opvanglocatie het adviestraject zijn doorlopen. Als de oudercommissie negatief heeft geadviseerd en de houder het advies niet wil overnemen, dan moet de houder het advies gemotiveerd en beargumenteerd afwijzen. Dat mag alleen als het advies niet in het belang van de kwaliteit of kosten van de opvang is.

Daarnaast moeten ouders minstens een maand van tevoren op de hoogte worden gebracht van de tijdelijke sluiting. Is dit niet gebeurd dan mag de opvang niet dicht, stelt BOinK. Gebeurt dat wel dan is er sprake van contractbreuk en kunnen ouders een officiële klacht indienen bij de opvangorganisatie, contact opnemen met het Klachtenloket Kinderopvang en eventueel vervolgens naar de Geschillencommissie Kinderopvang gaan.

‘Heb begrip voor elkaar’

Jellesma roept organisaties en ouders op om het niet zo ver te laten komen. ‘Ik heb begrip voor kinderopvangorganisaties die een week dicht willen om op adem te kunnen komen, maar je hebt nu eenmaal een contract met ouders over wanneer je wel en niet open bent. Dat contract moet nageleefd worden. Daarnaast: vergeet de noodopvang niet. Je kunt als organisatie een week dicht willen, maar de noodopvang moet wel verleend blijven worden. Hoe wordt dat dan geregeld bij sluiting? Bovenaan staat dat organisaties en ouders begrip blijven houden voor de huidige situatie. Dus aan ouders kan gevraagd worden hun kinderen zoveel als mogelijk thuis te laten, zodat het in elk geval rustiger is op de groepen voor pedagogisch medewerkers en de organisatie op adem kan komen. Probeer daarvoor begrip te krijgen bij ouders en kijk hoe je ouders op een goede manier meekrijgt, maar realiseer je dat de ouder bij opzegging geen alternatief heeft.’

1 REACTIE

  1. Het gaat hier natuurlijk niet alleen om medewerkers die moe zijn na dit jaar. Dat klinkt in mijn oren wel heel erg kort door de bocht. We zitten wéér volop in de pandemie, ook dat heeft een groot effect op het ervaren van werkdruk en geeft ook echt en terecht zorgen bij mensen. Over hun gezondheid en die van hun naasten. Dit gaat ook over heel veel zieke medewerkers, kinderen, ouders, groepen die zelfs moeten sluiten vanwege besmette kinderen en/of medewerkers. Overal staan nu dure invalkrachten die, ondanks dat ze veel meer verdienen, niet altijd met dezelfde passie en kennis werken als de vaste medewerkers. Nergens is tijd voor, werkplezier is laag door de hoge werkdruk en de kwaliteit gaat hierdoor achteruit. En dat gaat ten koste van de ontwikkeling van de kinderen en medewerkers.
    Contracten kunnen financieel gecompenseerd worden, burn-outs niet.
    Werkplezier is onbetaalbaar, daar is daadwerkelijk (nog) een hoop winst op te behalen, voor iedereen:)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.