Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BMK wil VeiligheidNL aansprakelijk stellen voor schade Risicomonitor

Na de brand in het datacentrum van VeiligheidNL zijn alle gegevens in de Risicomonitor verloren gegaan. Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt het onredelijk dat gebruikers nu zelf alle informatie moeten achterhalen en aanleveren en beraadt zich op juridische stappen.
Een voorbeeld van een datacentrum van de Rijksoverheid. ANP

Op 2 januari woedde een brand in het datacentrum van VeiligheidNL. Hierdoor zijn alle gegevens van kinderopvangorganisaties rond de risico-inventarisatie en –evaluatie, zoals locatiegegevens en beleidsplannen of Arbo-rapportages, verloren gegaan. De organisaties die gebruik maakten van de risicomonitor zijn per brief geïnformeerd dat de gegevens niet meer te herstellen zijn.

Goede back-up

Gebruikers moeten nu zelf alles bij hun locaties opnieuw inventariseren en aanleveren. Een arbeidsintensieve aangelegenheid die ondernemers in sommige gevallen een dag werk per locatie gaat kosten. Hoewel de BMK begrijpt dat er sprake is van overmacht, vindt de vereniging ook dat organisaties VeiligheidNL moesten kunnen vertrouwen om voor een goede back-up van alle gegevens te zorgen. Dit is niet gebeurd, omdat de back-up naast de oorspronkelijke gegevens bewaard werd.

Aansprakelijkheid

De BMK heeft daarom juridisch advies ingewonnen over een mogelijke aansprakelijkheidsclaim tegenover VeiligheidNL. Leden van BMK zijn hierover geïnformeerd en kunnen gebruikmaken van een voorbeeldbrief met aansprakelijkheidsstelling. Verder adviseert de BMK leden om een beroep te doen op een rechtsbijstandsverzekering of een in-house-jurist/advocaat om volledig geïnformeerd te worden.

Wat gebeurde er precies op 2 januari in het applicatiebeheerder van VeiligheidNL? Lees het in dit artikel terug

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.