Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Reinoud Kroese – Dag (van de) ‘kinderopvang’

Reinoud Kroese - Dag (van de) ‘kinderopvang’

 

Het wringt als je als samenleving niet koersvast bent, een lappendeken van kindvoorzieningen in stand blijft houden en je oren te veel naar deelbelanghebbenden laat hangen. Een overheid die VVE tot speerpunt maakt, die zelf zegt dat het niveau van de kinderopvang en het onderwijs omhoog moet; die weet dat Nederland vergrijst en erkent dat teveel vrouwen financieel afhankelijk zijn, kan toch niet blijven volhouden dat er alleen maar een keuze is tussen arbeidsparticipatie of betere kind-ontwikkeling? Dat is intellectuele armoede. Het is én-én plus de financiële emancipatie van vrouwen.

De investering in een basisvoorziening voor kinderzorg- en -ontwikkeling van minimaal 2 of 3 dagen per week voor ieder kind vanaf één jaar betaalt zich dubbel en dwars terug. KDV, peuterspeelzaal en VVE kunnen onder één dak met een betere balans tussen spelen en leren. Ook hier is het én én. Stop de stammenstijd en het gereutel: een peuter is geen kleuter. De maatschappelijke opbrengsten: kinderen (en moeders!) met betere schoolprestaties, die beter en gezonder in het leven staan, betere vervolgopleidingen -banen, minder criminele ontsporingen, minder echtscheidingen, lagere uitkerings- en gezondheidszorgkosten en hogere belastingopbrengsten voor de overheid. Tel uit je winst!

‘Engelsen noemen het Daycare of crèche. In Frankrijk is het ‘la crèche’. Onze oosterburen zeggen ‘Kindertagesbetreuung’. Dus alsjeblieft geen kinderopvang meer!

Hier is onderhand genoeg (internationaal) onderzoek naar gedaan. Iedere euro levert op termijn 2 tot 7 euro op. Een betere investering kan je als samenleving niet doen. Veel beter in ieder geval dan Fyra’s op de rails en overbodige bestuursorganen in de lucht houden.

Heel bewust zeg ik kindontwikkeling want van ‘kinderopvang’ moeten we zo snel mogelijk af. Dat woord bestaat in geen enkele andere taal. Engelsen noemen het Daycare of crèche. In Frankrijk is het ‘la crèche’. Onze oosterburen zeggen ‘Kindertagesbetreuung’. Dus alsjeblieft geen kinderopvang meer! Het roept het beeld op- net als vroeger de bewaarschool – dat je kinderen opbergt. Dan is wel heel erg lastig om dan als sector je imago te verbeteren en je toegevoegde waarde duidelijk te maken. Ander woord dus. De branche moet nog meer VVE en het onderwijs omarmen en de goede balans tussen spelen en leren beïnvloeden. Er wordt al goed samengewerkt met het onderwijs met respect voor elkaars kwaliteiten. Ga door en een paar tandjes erbij a.u.b.!

Er liggen prachtige plannen – o.a. van de Bernard van Leer Foundation- op de burelen van SZW en Onderwijs om een einde te maken aan het zwalkbeleid en die wirwar van kindvoorzieningen en kindregelingen. Daar kan iets heel moois uit komen. Er is geen gebrek aan visie, alleen de afstemming ontbreekt: met lef, leiderschap én daadkracht kunnen er duidelijke keuzes worden gemaakt voor de komende decennia. Stel kinderen en ouders centraal. Zorg voor de centrale regie, benoem voor mijn part een Minister voor het Kind. Alles staat en valt met goede uitvoering, dus creëer goede randvoorwaarden, verhoog de opleidingseisen en hou daaraan vast, sluit de verschillende loketjes, harmoniseer regelgeving en CAO’s , faciliteer en laat het veld het goede werk doen. Dat is een hele klus! Maar laten we wel afspreken dat het in 2015 allemaal op de rit staat.

Dag raar woord ‘kinderopvang’, succes met én de nieuwe naam én de nieuwe werkelijkheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.