Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Partnerblog – Wie vangt de klappen op in de kinderopvang?

De kinderopvang staat het komende jaar harde klappen te wachten. Volgens verschillende berichten in de media vreest de branche een nieuwe crisis, met vier ontwikkelingen die elkaar versterken.
Joris_Bijvoets.jpg

Ontwikkeling 1: het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, is in 2016 sterk gestegen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg het aantal kinderen in de opvang vorig jaar van 764.000 naar 823.000. Het is een gevolg van de verlaging van de ouderbijdrage, ofwel een verhoging van de kinderopvangtoeslag. Begin dit jaar gingen de toeslagen verder omhoog, waardoor naar verwachting nog meer kinderen naar de opvang zijn gegaan.

Ontwikkeling 2: de regels voor de sector worden strenger. De Tweede Kamer én onlangs ook de Eerste Kamer hebben ingestemd met de wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK). Dat betekent dat er meer aandacht komt voor de kinderen, dat alle pedagogische medewerkers in de kinderopvang en op peuterspeelzalen goed Nederlands moeten kunnen spreken en dat er meer begeleiders komen. Er is straks één leidster per drie baby’s. Nu zijn dat er nog vier. Dat is principieel natuurlijk een goede zaak: de kwaliteit van de kinderopvang gaat omhoog. Wie wil dat nou niet? Ook de veiligheid van de kinderen neemt toe. Er zijn straks meer medewerkers om een oogje in het zeil te houden en baby’s de nodig bescherming te bieden.

Ontwikkeling 3: kinderopvangorganisaties krijgen door de strengere regels te maken met hogere kosten. In de branche klinken geluiden dat sommige organisaties daar de reserves niet voor hebben, ook al krijgen ze een financiële compensatie. De kosten kunnen deels worden doorberekend aan de ouders, met een hoger uurtarief.

Ontwikkeling 4: een deel van de ouders kan dit niet betalen, waardoor zij hun kinderen weer van de opvang halen. In combinatie met de hogere kosten voor de organisaties zelf kan de terugtrekking leiden tot een golf aan faillissementen, waarschuwde de brancheorganisatie afgelopen maand.

Mijn conclusie: de sector krijgt dus nieuwe klappen te verwerken. Maar ook de ouders vangen klappen op, omdat zij minder kunnen werken en dus minder inkomsten overhouden. Allemaal negatieve gevolgen van het streven naar meer kwaliteit en veiligheid voor de kinderen zelf.

Mijn advies: kijk naar andere manieren om op de kosten te besparen. Zelf draag ik daaraan bij met onze veiligheidsoplossing Kompletigo, waardoor kinderdagverblijven beter kunnen voldoen aan het vierogenprincipe en pedagogische medewerkers meer tijd hebben voor de kinderen en andere taken – in plaats van op elkaar te moeten letten of camerabeelden te moeten bestuderen. Maar er zijn vast nog andere oplossingen denkbaar. Stel een werkgroep samen, laat je creativiteit de vrije loop en organiseer bijeenkomsten om ideeën uit te wisselen.

Mijn waarschuwing: teer niet in op de maatregelen. Van het kabinet heeft de branche al extra tijd gekregen. Verschillende maatregelen zijn een jaar uitgesteld en gaan nu in per 1 januari 2019, in de tussenliggende tijd zal worden onderzocht of extra budgettaire maatregelen noodzakelijk zijn.

Aan kwaliteit en veiligheid mogen we echter geen concessies doen. De aandacht voor de kinderen en hun ontwikkeling staat voorop. Het mag niet zo zijn dat kinderen uiteindelijk de klappen opvangen omdat ze een speelbal zijn geworden tussen politici, organisaties die hun hoofd boven water proberen te houden en ouders die de opvang niet meer kunnen betalen.

Joris Bijvoets is bedenker van Kompletigo, de veiligheidsoplossing met 100 procent privacy, voor elke kinderopvang.

Meer weten over het veiligheidssysteem Kompletigo?
Telefoon: (0299) 780 509
Mail: info@kompletigo.nl
www.kompletigo.nl

Deze bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.