Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Partnerblog – 2017, het jaar van de antwoorden

De kinderopvang is altijd in beweging. Een vakgebied waar de overheid regelmatig een nieuwe aanpak op loslaat en waar iedereen wel een mening over heeft. Niet gek, want de impact van kinderopvang is groot, realiseren we ons steeds meer dankzij onderzoek en ervaring. Professionals in de kinderopvang houden zich bezig met een waardevol en kwetsbaar goed: de ontwikkeling van het kind.
Peter-van-Zijl-EPI.jpg

2017 wordt een uitdaging, want er liggen veel vragen op tafel. De sector moet zich voorbereiden op nieuwe situaties. Minister Asscher is druk bezig met het verbeteren van kwaliteitsregels, het nieuwe toezicht, de directe financiering en de harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Veel moet al in 2018 rond zijn. Tegelijkertijd heeft de VNG toegezegd dat gemeenten een voortrekkersrol gaan vervullen bij de vorming van integrale kindcentra. En de klap op de vuurpijl: de initiatiefnemers van project Kindcentra 2020 maken zich hard voor een toekomst waarin elk kind in Nederland recht heeft op gratis opvangdagen, en kinderopvang en basisschool nauw samenwerken.

Ontwikkelingsstimulering

Dat laatste heeft een enorme impact. Momenteel maakt ongeveer een derde van de Nederlandse kinderen gebruik van opvangvoorzieningen. Dat worden straks dus mogelijk álle kinderen. Elk kind heeft dan kans op ontwikkelingsstimulering en een vroegtijdige signalering van een mogelijke voorsprong of achterstand. Daar word je als kinderopvangprofessional blij van, maar het maakt ook een lawine van vragen los. Want hoe bereid je je voor als organisatie? Wat ga je doen met al deze kinderen, of beter: vóór deze kinderen? Hoe richt je een integraal kindcentrum in? Is één fysieke locatie het beste of kan een IKC ook effectief zijn als lokale samenwerking met een goed communicatienetwerk?

Spagaat

Als ik vakmensen spreek, merk ik hun ‘spagaat’. Aan de ene kant zijn zij ervan overtuigd dat dit een positieve ontwikkeling is. Tegelijkertijd weten velen nog niet wat het nu precies betekent en hoe zij dit gaan invullen. ‘We bieden elk kind straks wat we nu de kinderen in de kinderopvang bieden’ is niet genoeg. Denk alleen al aan de variëteit aan doelgroepen en leeftijden, en de uitdaging die elke groep vormt. Passend onderwijs heeft straks een direct gevolg voor de kinderopvang. Er zijn meer vragen dan antwoorden. Gelukkig werkt er een groot aantal mensen met vernieuwende ideeën in de branche. Specialisten die kinderen met een beperking of speciale zorgvraag willen helpen. Mensen die geloven in groen, gezondheid en beweging. Of die kinderen willen voorbereiden op democratisch burgerschap met het concept van ‘vreedzame kinderopvang/school’. Kortom, professionals die met het kind voor ogen nadenken, innoveren en bijsturen. 2017 wordt een jaar boordevol vragen, waarbij we samen naar antwoorden zoeken tijdens discussies, congressen en informele gesprekken. Als ondernemer in deze boeiende sector praat ik graag mee. Ik wens u een jaar boordevol ideeën en oplossingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.