Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Josien Frinking – Het nut van een Brancheorganisatie Gastouderschap

Broodroof
Op mijn vorige blog heb ik diverse reacties gekregen. Reacties zijn goed, want het geeft stof tot nadenken. Maar reacties creëren ook mogelijkheden voor oplossingen en nieuwe ingangen. Zo ontving ik een reactie van een gastouder aan huis (laten we het voor het gemak en de duidelijkheid een nanny noemen), die door de wetswijzigingen afscheid van een gezin had moeten nemen en daardoor een behoorlijke inkomstenverderving had opgelopen. Een gat in haar boterham. Ik ben deze lezer dankbaar voor haar reactie en met haar boos (ik noem het overigens liever narrig), want dit bevestigt voor mij de noodzaak van een brancheorganisatie Gastouderschap. Deze lezer is namelijk niet de enige bij wie een stuk brood is geroofd. En roven is toch strafbaar?

Rondje Nederland
Dus ben ik zo vrij geweest om een rondje Nederland te bellen, zoals dit populair heet, en wat meningen te vragen: Een onderwijsinstelling, een landelijke belangenorganisatie (niet voor gastouders), een paar gastouderbureaus, een vereniging en een aantal gastouders. De conclusie is het volgende. Grote organisaties verwijzen naar de MO Groep of BKN (Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang), waar gastouders zich niet bij aan kunnen sluiten. De onderwijsinstelling verwijst naar het gastouderbureau, waar gastouders niet met al hun vragen terecht kunnen. Kleine en middelgrote gastouderbureaus zijn nergens bij aangesloten, omdat ze de meerwaarde en hun stem in de massa verloren zien gaan. Buiten het feit dat beiden voorgenoemde brancheorganisaties schrikbarend duur zijn voor kleinere ondernemers. En gastouders zelf, die snappen inmiddels niet meer waarom er aan alle kanten (financieel) aan hen getrokken wordt.

Uitgang
Vragen als: ben ik nou zelfstandig ondernemer, hebben mijn gastouders een VAR verklaring nodig, hoef ik nu helemaal geen administratie meer te voeren, ik ben nu toch eigenlijk verkapt in loondienst? Zijn slechts een paar van de vragen die naar voren komen. Gastouders die drie weken op hun geld moeten wachten en hun rekeningen niet kunnen betalen, of, zoals in het voorbeeld hierboven, inkomstenverderving hebben. Wie komt er voor hen op en wie leidt hen door het bos van vragen en regels naar de uitgang? Een brancheorganisatie Gastouderschap voor zelfstandig gastouders als ook voor de kleine en middelgrote gastouderbureaus zou een mooie ingang kunnen vervullen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.