Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Triple-loop Learning

Fris en monter van vakantie, ontving ik vorige week het studiemateriaal voor mijn nieuwe studie MBA aan de Universiteit Maastricht. De eerste module is Leiderschap bij strategische verandering. Dit is qua timing een perfect onderwerp, omdat ik momenteel druk bezig ben met het harmoniseren van de aansturing van een andere peuterwerkstichting waarmee we bestuurlijk gefuseerd zijn.

De Engelstalige artikelen in de reader vielen me wel zwaar, maar de inhoud was zeer interessant. Zo las ik de meeste managers niet weten hoe ze moeten leren. Veelal leren we single loop; dit houdt in dat we iets doen en op basis van het resultaat een verbeteractie doorvoeren. Er vindt geen reflectie plaats; als we dat wel doen,dan spreken we van double-loop learning.

Op het moment dat we onze aannames en activiteiten in een bredere context plaatsen en ons afvragen waarom we zo denken en doen, is er sprake van triple-loop learning. In het artikel werd gesteld dat de meeste managers deze laatste variant niet beheersen. Dit komt veelal door de ingesleten patronen, waardoor je succesvol bent als manager. Echter, om te komen tot effectief leiderschap zouden we het moeten veranderen.
Ter verduidelijking heb ik jullie onderstaand schema toegevoegd; kunnen jullie ook mee oefenen. Succes!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.