Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Management drives dooft het licht

Deze week heeft ons managementteam de eerste trainingssessie management drives gevolgd. Management Drives (MD) is een nieuwe methode om naar organisaties te kijken. MD laat u eigenlijk heel snel en simpel inzien dat mensen en organisaties bepaalde specifieke leidende denkpatronen hebben. En daarmee hebben die mensen en organisaties de neiging zichzelf continu te overdrijven.

 We zitten als het ware gevangen in onze eigen denkpatronen. Inzicht in die denkpatronen (die wij meten in de vorm van drijfveren) reikt veel verder dan menigeen denkt. Die drijfveren bepalen in hoge mate hoe iemand of een organisatie functioneert. Datgene wat iemand drijft bepaalt namelijk zijn gedrag, waarnemingen, zijn motivatie om dingen wel of niet te doen, de zaken waar hij graag energie aan geeft, zijn management- en besluitvormingsstijl. En het denkpatroon bepaalt tevens dat waar nooit genoeg van is, of altijd teveel…

In iedere samenwerking zijn het de combinaties van drijfveren die maken hoe het spel verloopt. Begrijpen we elkaar, vullen we elkaar aan, of zitten we elkaar constant in de haren en praten we wel erg ver langs elkaar heen? Kortom MD is een waardevol instrument voor onze organisatie en aangezien het nu goed met onze sector gaat, ook just-in-time.

In de ochtend kregen we van onze dream developer Ger de theorie van MD aangereikt. Een kleurrijke presentatie, want elke drijfveer heeft zijn eigen kleur. Kort door de bocht is groen sociaal, geel analyse, oranje resultaat, blauw orde, rood besluitvaardigheid en paars traditie. Tja, na deze toelichting begint het natuurlijk al bij iedereen te leven; wat is mijn kleur en welke kleuren zie ik bij de ander? In de middagsessie werden onze kleurprofielen toegelicht; we hadden van tevoren al een test ingevuld. Het is heel leuk om te zien hoe een trainer aan de hand van deze kleurpaletten snel tot de kern kan doordringen.

Echter, als klap op de vuurpijl, knalde gistermiddag omstreeks half vijf ons netwerk eruit en zaten we kleurloos in het donker. Blijkbaar een storing bij Essent. Op deze wijze werd onze kleurrijke dag gedoofd. In december gaan we ons teamprofiel bespreken; ik verheug me al op de verlichting!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.