Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Governance code: goed of niet goed?

5 november jl. nam ik samen met de voorzitter van mijn bestuur deel aan de bdKO bijeenkomst over de Governance code. Voorafgaand aan het gezamenlijke deel hadden we nog een ledenbijeenkomst, waar naast het werkplan ook de governance code kinderopvang werd besproken. Na een korte toelichting van een bestuurslid bdKO (tevens commissielid governance code), protesteerde één van de leden bdKO-leden over de besluitvorming bij de totstandkoming van de code. Immers, vandaag werd de code namens bdKO aangeboden aan de MOgroep en BKN terwijl we als leden bdKO nog maar net kennis hadden genomen van de code en dus nog niet wisten of we achter de code konden staan.

Dit protest kreeg al snel bijval van andere leden en leidde ertoe dat het bdKO-bestuur stelde de code te zien als een concept dat nog in de praktijk moet worden getest. Alle leden werden opgeroepen de code te gaan toetsen aan de praktijk. Het kwam goed uit dat ook mijn voorzitter vervolgens aansloot bij het vervolgprgramma.
Qua timing komt het perfect uit want we zitten aan de vooravond om ons instruerende bestuur te gaan omzetten naar een Raad van Toezicht. Met name de presentatie van Trude Maas was erg inspirerend; zij riep bestuurders op om hun agenda op te stellen, maar ook kritisch te kijken naar de samenstelling van het bestuur opdat er een betere besluitvorming tot stand komt. Ook gaf zij aan om directeuren/bestuurders meer kritische vragen te stellen met een gezonde scepsis.

Ik weet nog niet of deze nieuwe aanpak goed of niet goed is. Wel heb ik proefondervindelijk ervaren dat je meer leert als je ‘hard’ wordt aangepakt, dan wanneer je naar de mond wordt gepraat. Mijn voorzitter had er wel oren naar en we hebben in de reis naar huis afgesproken dat het bestuur actief aan de slag gaat met deze nieuwe code. Dat lijkt mij een goede afspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.