Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Job van Velsen – Lekker bloggen

2012 is begonnen. Heerlijk, een heel nieuw jaar, een onbeschreven blad vol met mogelijkheden, kansen en natuurlijk ook valkuilen. Wat gaat de toekomst brengen? In ieder geval een aantal weblogs op deze site, hartstikke leuk.
Dank je wel, Marike Vroom, dat je me uitgenodigd heb deze blog te verzorgen. Kinderopvang verleidt onderwijs, helemaal goed.

Voor ieder die dit leest, of deze weblog de komende weken zelfs wil volgen, is het echter wel handig als je iets meer over met name mijn visie weet dan in de korte introductietekst over mij geschreven staat.

Je leest daar dat ik projectleider ben van het Landelijk Steunpunt Brede Scholen. Brede School is, vind ik, een erg ruim begrip, daarom spreek ik altijd liever over de brede schoolgedachte. Een visie op kinderen en op de maatschappij die je met elkaar, ouders, kinderen en professionals, inkleurt. Het gaat daarbij niet alleen om scholen. De kinderopvang is in mijn ogen een belangrijke, natuurlijke partner binnen de brede school. Hartstikke trots ben ik dan ook dat de minister van Onderwijs en die van SZW, waaronder kinderopvang valt, onlangs besloten hebben het Steunpunt uit te breiden en te verlengen. En sindsdien is de sector Kinderopvang ook bestuurlijk vertegenwoordigd in het Steunpunt door de vertegenwoordiging van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Zo hebben we alle bestuurders uit onderwijs en opvang, inclusief de beide ministeries, samen aan één tafel.

‘Liefhebberij, studie en vrijetijdsbesteding: niet zo gek bedacht door die Romeinen’

Brede school. Ik denk bij het woord school aan het oude Griekse woord Scola, dat liefhebberij, studie en vrijetijdsbesteding betekent. Niet zo gek bedacht door die Romeinen want met die invulling raak je meteen de essentie van de brede school, en dan is het woord ‘school’ wellicht ook niet meer zo besmet bij de kinderopvang. Een brede school moet in mijn ogen gaan over professionele samenwerking, zeker die tussen kinderopvang, onderwijs, ouders, peuterspeelzalen en mogelijk andere organisaties. Een brede school zorgt dat door die samenwerking een ononderbroken ontwikkeling van kinderen ontstaat. Eigenlijk, zo denk ik wel eens, zou iedere brede school aan moeten kunnen tonen waaruit die meerwaarde voor kinderen, ouders en professionals bestaat en waarin zij dan verschillen, op allerlei niveau, van een gewone school of kinderdagverblijf. Het moet gaan om de inhoud!

De komende weken deel ik mijn ervaringen, mening en ontmoetingen met jullie. Voel je vrij om suggesties, vragen, meningen en ideeen te mailen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.