Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hanneke van der Lei/VGOB – Kindaantallen

Vraag van een gastouder:

Ik ben sinds september 2010 gestart als gastouder. Ik weet dat je maximaal 6 kinderen, waarvan maximaal 2 kinderen tot een jaar mag opvangen in je eigen huis. Maar hoe zit het nu met collega gastouders die op bezoek willen komen met hun gastkindjes? Mogen zij wel of niet komen? (er vanuit gaande dat ik op dat moment al 6 kindjes in mijn huis heb waar ik de verantwoordelijkheid voor draag.)

Antwoord van de VGOB
Gastouderopvang betekent dat kinderen worden opgevangen in een huiselijke situatie en meedraaien in het gezin van de gastouder. Dat betekent dat een oppaskind een vriendje of een vriendinnetje mee naar zijn opvangadres moet kunnen nemen. Dat betekent dat de gastouder er op uit mag met haar oppaskinderen; boodschappen doen, naar de kinderboerderij, een stuk fietsen/ wandelen…….en dus ook een kopje koffie mag gaan drinken bij de buurvrouw! In principe dan.

Want het uitgangspunt moet het kind zijn. Want het ritme van het oppaskind of de oppaskinderen moet het uitgangspunt zijn voor de dagindeling. Als het bij het kind past om samen met de gastouder op visite te gaan bij een andere gastouder dan mag dit natuurlijk. Maar het kan niet zo zijn dat gastouders elkaar dagelijks opzoeken en zo samen de zorg dragen voor alle oppaskinderen.

Als de gastouder de zorg draagt voor één oppaskindje, dan kan het in het belang zijn van het oppaskind om regelmatig kontact te hebben met andere gastouders en andere oppaskinderen. Zo leert het oppaskind samen te spelen met andere kinderen en dat is goed voor zijn of haar sociale ontwikkeling. Maar als een gastouder zorg draagt voor 6 kinderen, dan is het de vraag of het belang van het kind voorop staat of het belang van de gastouder om een kop koffie bij de buurvrouw te halen!

Volgens de GGD staat in de wet niet dat dit niet mag. De GGD ziet het als een uitstapje, het zou hetzelfde zijn als de gastouder met gastkinderen naar de speeltuin gaat en daar afspreekt met een andere gastouder. Beiden zijn gastouder, in beide huizen is een RI gedaan en de gastouders blijven verantwoordelijk voor hun eigen opvangkinderen. Wel vindt de GGD dat de ouders en het gastouderbureau op de hoogte dienen te zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.