Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hanneke van der Lei/ VGOB – Petitie VGOB

Vraag van een gastouder
Wat wordt er met de petitie gedaan die ik eind 2011 getekend heb tegen de maatregel dat gastouders geen kinderopvangtoeslag ontvangen als hun kinderen door een gastouder worden opgevangen?

Antwoord VGOB/ Hanneke van der Lei
De petitie die op de website van de VGOB nog getekend kan worden, wordt afgesloten op 1 maart 2012. Het was de bedoeling de petitie in november af te sluiten en aan te bieden op 23 november 2011 aan Minister Kamp en de Tweede kamer, voor het Algemeen Overleg Kinderopvang. In dit overleg zou de gehele Verzamelwet worden besproken. Echter dat overleg is in eerste instantie uitgesteld (van juni naar september, van september naar november) en daarna van de agenda gehaald. We hebben de petitie dus niet kunnen aanbieden omdat daarvoor geen gelegenheid is geweest!  Vervolgens is de Verzamelwet meteen in de Tweede Kamer behandelt, zonder voorafgaand Algemeen Overleg, en vervolgens met spoed doorgestuurd naar de Eerste Kamer. Politieke besluitvorming is soms niet te volgen…..

‘Ook de gastouder heeft recht op keuzevrijheid!’

Inmiddels is er al beslist naar aanleiding van een motie dat gastouders (die enkel inkomen genieten uit gastouderopvang) wel recht hebben op een kinderopvangtoeslag wanneer eigen kinderen gebruik maken van een dagverblijf op BSO, maar niet wanneer er gebruik wordt gemaakt van een andere gastouder.
Dit is een stap in de goede richting, maar volgens de VGOB nog niet voldoende. Immers ook de gastouder heeft recht op keuzevrijheid! Daarom wordt de petitie wel afgesloten, maar laat de VGOB dit onderwerp niet rusten. Wij zullen ons hard blijven maken voor gelijke rechten voor de gastouders, een beroepsgroep kan niet uitgesloten worden van een recht dat iedere andere beroepsgroep wel heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.