Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doe eens normaal!

Persoonlijk vind ik dat er genoeg gezegd en geschreven is over natuurlijk spelen en - de laatste tijd - risicovol spelen. De boodschap is mij duidelijk. We zijn van ver gekomen om ervoor te zorgen dat speelplaatsen veilig worden ingericht. Wat mij betreft is het nog steeds een goede zaak om onaanvaardbare risico’s weg te nemen. Zo is het een goede zaak dat er tegengas wordt gegeven om ons te laten inzien dat we hierin niet moeten doorschieten; onze kinderen worden betere mensen als ze geconfronteerd worden met risico’s.
Simon Bos

Ik begrijp wat er gebeurt en het schrijven van deze column dwong mij ertoe om na te denken over wat ik hier nu echt van vind. ‘Doe eens normaal’ dekt voor mij wel de lading. Want ik vind echt dat wij ouders (ik ben zelf vader van 2 dochters van 6 en 8 jaar) normaal moeten doen.

In mijn werk kom ik bij veel scholen en kinderopvangcentra over de vloer. Ik verbaas mij nog wekelijks over de wijze hoe ouders reageren op situaties waarin hun spelende kind beland is. Vieze kleren als gevolg van het spelen in de zandbak, een zwam op een stuk hout, een wesp die voor overlast zorgt en een brandnetel die geplukt is. Het ergste is misschien wel het feit dat de pedagogisch medewerkers en leerkrachten eraan toegeven en beloven hier iets aan te zullen doen zodat het in de toekomst niet weer zal gebeuren. Tot aan de oudercommissie toe. Beste mensen, doe eens normaal!

Ik ben dus op zoek naar nuance. Een oproep aan ons allen om genuanceerd en met gezond verstand met elkaar om te gaan. Laat de experts; de pedagogisch medewerkers en de leerkrachten doen waar ze goed in zijn. Laat ze opstaan en ze de gelegenheid geven om onze kinderen de natuur te laten ervaren. Geef ze de mogelijkheid om onze kinderen te vertellen wat een zwam is, dat een wesp een nuttig insect is en wat het afweersysteem van een brandnetel is. Laten we stoppen met de harde afrekencultuur als een kind een buil, een schram of vieze kleren krijg tijdens het spelen. En als het een keer niet goed gaat: kusje erop en weer door. Ook daar worden kinderen beter van en ’s avonds voor het slapen gaan nog een keer aan je kind vragen of het een leuke dag heeft gehad.

Simon Bos, Vestigingsmanager BTL Realisatie, vestiging Emmen

Deze bijdrage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.