Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De pedagogisch beleidsmedewerker: wat mag wel / niet?

Nog steeds zijn er onduidelijkheden over de pedagogisch beleidsmedewerker/coach. Moet er een urenregistratie worden bijgehouden? Is de beleidsmedewerker VE hetzelfde?
Ellen Radstake

In mijn vorige blog Ruimte voor invulling pedagogisch beleidsmedewerker ben ik ingegaan op een aantal aspecten waar ondernemers meer ruimte hebben voor eigen invulling dan soms gedacht wordt. Daarnaast leven er een aantal andere vragen.

Een aantal veelgehoorde vragen:

“Moet er een urenregistratie worden bijgehouden?”

Daar zijn geen voorschriften voor. Het is aan de ondernemer om aan te tonen dat aan de eisen voldaan wordt. Op welke wijze bepaal je zelf. Je bent als ondernemer er dus wel verantwoordelijk voor dát het aantoonbaar is.

Moet je minimaal 900 uur voor beleidstaken inzetten en heb je een fulltimer die zich alleen bezig houdt met de in de regelgeving bedoelde beleidstaken? Dan voldoe je aan het minimum aantal uur. Dat maakt de aantoonbaarheid eenvoudig. Hetzelfde geldt voor de coaching.

Als de werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met andere werkzaamheden, of als coaching en beleid door dezelfde medewerker worden uitgevoerd, moet wel aangetoond worden dat voor de beide eisen afzonderlijk voldoende capaciteit is.

De uren coaching per pm-er hoeft niet aangetoond te worden, zolang de totale minimale inzet duidelijk is. Wel moet aangetoond worden dát iedere pm-er jaarlijks gecoacht wordt. De verdeling van de beleidsuren over de verschillende kindercentra moet wél inzichtelijk zijn.

“Tellen de uren voor de pedagogisch beleidsmedewerker VE mee?”

Nee, die uren zijn aanvullend en puur gericht op de kwaliteit van de voorschoolse educatie.

Let op: hoewel de pedagogisch beleidsmedewerker VE pas vanaf 2022 verplicht is, zijn er gemeenten die deze beleidsmedewerker daarvoor al subsidiëren. De subsidie is dus niet bedoeld voor de beleidsmedewerker/coach vanuit de Wet IKK. Die werkzaamheden zijn onderdeel van de reguliere kinderopvang. Omdat het een commerciële marktsector betreft, kunnen/mogen die activiteiten ook niet gesubsidieerd worden. Deze kosten zijn meegenomen in het maximumuurtarief van de dagopvang en bso.

“Ik heb een medewerker die een uitstekende beleidsmedewerker en coach is en dat ook al jaren bij ons doet. Deze is niet gekwalificeerd voor deze taken. Mogen die uren niet meetellen?”

Vanuit de geldende cao’s is bepaald dat er verschillende functieprofielen van toepassing zijn voor deze wettelijke taken. Voor de functie beleids- of stafmedewerker B of 2 gelden geen kwalificatie-eisen. Er zijn geen specifieke diploma’s vereist. De medewerker dient wel HBO-werk- en denkniveau te hebben. Deze functie omhelst beleidstaken, maar geen coachingstaken.

Als werkgever ben je vrij om te bepalen of de coachings- en beleidstaken door dezelfde persoon worden uitgevoerd, of dat de taken worden gesplitst. Door een andere onderlinge taak- en/of functieverdeling kan je een medewerker die functioneert op HBO-niveau dus wel beleidstaken laten verrichten die meetellen. Voor de coaching zijn altijd kwalificatie-eisen van toepassing.

“Moet een uitzendkracht die slechts één dag komt werken ook gecoacht worden?”

Iedere pm-er die in een bepaald jaar bij een kindercentrum werkzaam is, krijgt coaching. Er zijn geen uitzonderingen voor mensen die slechts één of enkele dagen werkzaam zijn.

Iedere nieuwe medewerker krijgt voorafgaand aan de werkzaamheden instructies over het reilen en zeilen in het kindercentrum. En dat gaat natuurlijk ook over hoe jullie met de kinderen omgaan, en wat het pedagogische programma voor die dag en week is. Gedurende en aan het eind van de dag is er met die nieuwe medewerker doorgaans reflectie over hoe het werkt met elkaar en met de kinderen.

Een deel van die momenten heeft als doel het verbeteren van de pedagogische kwaliteit van de werkzaamheden en professionele ontwikkeling van de pm-ers, conform de doelstelling in de regelgeving. Om die tijd mee te tellen moet de coaching wel door een daartoe gekwalificeerde medewerker gedaan worden.

Ellen Radstake is projectmanager bij het Kwaliteitscentrum Kinderopvang van RadarAdvies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.