Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carlien Langelaan/ VGOB – Leefregels bij gastouder

Carlien Langelaan/ VGOB - Leefregels bij gastouder

 

Vraag van een gastouder
Hoe ga ik om met ‘’eisen” van ouders als ‘geen tv kijken’ en ‘geen koek en snoep’, als alle andere vraagouders dat voor hun kinderen wel goed vinden?

Antwoord
Uitgangspunt is altijd dat de kinderen zich aanpassen aan de leefregels van de gastouder. De gastouder conformeert deze leefregels aan het pedagogisch plan van het gastouderbureau waarbij zij aangesloten is.

Het pedagogisch plan van het gastouderbureau is het uitgangspunt, een gastouder moet verklaren te handelen volgens het pedagogisch plan en te voldoen aan de voorwaarden die opgesteld zijn in het pedagogisch plan. Het pedagogisch plan wordt vervolgens weer gekeurd door de GGD tijdens controles bij het gastouderbureau, maar er worden ook vragen gesteld aan de gastouder zelf bij de controle op de opvanglocatie.

‘Een gastouder kan onmogelijk aan alle wensen van alle verschillende vraagouders tegemoet komen. Er zal altijd gezocht moeten worden naar een compromis’

 

Wanneer eisen zoals tv kijken en geen snoep niet expliciet zijn genoemd in het pedagogisch plan, dan is het aan de gastouder en de vraagouder om daar aanvullende afspraken over te maken en deze vast te leggen. Het gastouderbureau kan hierbij een bemiddelende rol spelen. Wellicht kan er in onderling overleg een alternatief gevonden worden voor de eis dat enkele kinderen geen snoep en koek mogen; misschien is het een optie de kinderen allemaal een soepstengel of rijstwafel te geven.

Wat het televisiekijken betreft, dat is een veel voorkomende vraag. Het is goed om als gastouder een min of meer vaste dagindeling te hebben, dat is duidelijk en fijn voor de kinderen, maar ook voor de vraagouders. Zij weten dan wat de activiteiten op een dag zijn en hoeveel tijd er voor een activiteit wordt vrijgemaakt. Als een gastouder aangeeft wanneer er tv wordt gekeken en hoeveel, dan geeft dat de vraagouder de gelegenheid daarop te reageren. Een vraagouder mag altijd een wens uitspreken, maar een gastouder kan onmogelijk aan alle wensen van alle verschillende vraagouders tegemoet komen. Er zal altijd gezocht moeten worden naar een compromis.

 

Wanneer een vraagouder bij haar eisen blijft, dan is het beter op zoek te gaan naar een alternatief, bij voorkeur voordat de opvang is gestart. Daarom is het houden van een intakegesprek ook zo belangrijk. En in het koppelgesprek kunnen de vraagouder en de gastouder vervolgens alle wensen en eisen bespreken en bepalen of er een match is. Een goed gastouderbureau koppelt enkel vraag- en gastouders aan elkaar waarbij de kans groot is dat er een match volgt, discussies over wel of geen snoep en tv kijken moeten dus al tijdens een intakegesprek worden ondervangen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.