Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Calien Langelaan/VGOB – Toeslag op rekening gastouderbureau

Calien Langelaan/VGOB - Toeslag op rekening gastouderbureau

 

Vraag van een gastouder
Is het noodzakelijk dat de kinderopvangtoeslag gestort wordt op de rekening van het gastouderbureau?

Antwoord Carlien Langelaan
Nee, dat is niet noodzakelijk. Sterker nog, in sommige gevallen kan het erg onverstandig zijn om de kinderopvangtoeslag op de rekening van het gastouderbureau te laten storten. De ouder die de kinderopvangtoeslag aanvraagt is namelijk te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de aanvraag of wijziging, ook al wordt de toeslag aangevraagd cq. gewijzigd en ontvangen door het gastouderbureau.

Dat betekent dat als er in beginsel te veel toeslag is aangevraagd, het gedeelte waar geen recht op is, terugbetaald moet worden. Als de toeslag is uitbetaald aan het gastouderbureau en het gastouderbureau gaat failliet, dan is de ouder de reeds uitbetaalde toeslag kwijt en ontstaat er een probleem. Immers; vele gastouders worden achteraf betaald, terwijl de toeslag door de Belastingdienst vooruit wordt gestort.

‘In het meest vervelende geval is de ouder én de kinderopvangtoeslag kwijt en moet vervolgens alsnog de gastouder betaald worden’

Bovenstaande ontslaat de ouder(s) echter nooit van het betalen van de opvangkosten aan de gastouder. In het meest vervelende geval is de ouder én de kinderopvangtoeslag kwijt en moet vervolgens alsnog de gastouder betaald worden. Soortgelijke situaties hebben zich de afgelopen jaren voorgedaan, maar blijkbaar zijn ouders nog steeds te goed van vertrouwen en te weinig kritisch. Het Landelijk Register Kinderopvang geeft onvoldoende de kwaliteit van de gastouderbureaus weer. Voor ouders (en gastouders) is het doornemen van evaluatierapporten van de GGD te complex, zij kunnen daar geen conclusies aan verbinden.

De VGOB komt steeds terug met de opmerking dat er beter gecontroleerd en gehandhaafd moet worden wanneer er bij een gastouderbureau gebreken zijn vastgesteld. Pas dan wordt de meerwaarde van het landelijk register zichtbaar en wordt het een kwaliteitsregister dat ouders en gastouders kunnen raadplegen bij het vinden van een geschikt gastouderbureau.

De voorlichting over het risico dat ouders lopen bij het uitbetalen van de kinderopvangtoeslag aan derden moet veel beter. Een taak voor de overheid, via de Belastingdienst of via informatiefolders die het ministerie van SZW uitgeeft of wellicht via een opmerking in het LRK?

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.