Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Shanna Kulik – De zoektocht naar balans tussen zitten, bewegen en slapen bij jonge kinderen

Een groot deel van de dag van mijn kinderen bestaat uit bewegen. Mijn vierjarige dochter kan daarnaast ook goed ergens rustig zitten en spelen of knutselen, mijn zoontje houdt dit meestal nog geen drie minuten vol. Het is al gauw duidelijk als we weinig hebben ondernomen op een dag: hij wordt hangerig, gaat dingen doen die niet mogen en slaapt minder goed. Vooral (veel) buiten spelen leidt vaak tot goed slapen, merken wij.
blog-shanna-kulik-de-zoektocht-naar-balans-tussen-zitten-bewegen-en-slapen-bij-jonge-kinderen
Foto: Joshua Choate/Pixabay

Maar wat is nou de ideale balans tussen zitten, bewegen en slapen voor jonge kinderen (0-4 jaar) om gezond op te groeien? Dat is lastig te zeggen. Bij volwassenen is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en slaap. Kort gezegd komt daaruit naar voren dat bewegen belangrijk is voor een goede nachtrust. Bij kinderen is deze relatie nog maar weinig onderzocht, en dat terwijl we weten hoe essentieel slapen en bewegen is voor de gezondheid. Er valt dus nog een wereld te winnen in de onderzoekswereld. Hoe zit dat dan in de praktijk, hoe ziet die eruit?

De kinderopvang kent meestal een duidelijke structuur. Er wordt op gezette tijden gegeten, gespeeld en geslapen. De verhouding tussen zitten en bewegen zal per kinderopvang en ook per kind verschillen. Op de dreumesgroep van mijn zoontje wordt wel eens zittend geknutseld en een boek voorgelezen, maar verder zijn de kinderen – voor zover ik weet – vooral zelf aan het spelen. Voor mijn zoontje betekent dit: bewegen. Favoriet voor hem zijn lekker klimmen op de glijbaan die op de groep staat, buiten spelen of spelen met het keukentje. Hoe lang hij slaapt wisselt een beetje, in ieder geval altijd korter dan thuis. Maar ook dit zal per kind verschillen.

‘Alle activiteiten die jonge kinderen doen op een dag zijn belangrijk voor hun groei en ontwikkeling’

Alle activiteiten die jonge kinderen doen op een dag zijn belangrijk voor hun groei en ontwikkeling. Om meer duidelijkheid te krijgen over de verhouding tussen zitten, bewegen en slapen bij jonge kinderen, neemt Kenniscentrum Sport & Bewegen deel aan het onderzoeksproject ‘My Little Moves’. Het project meet deze zogeheten 24-uurs-activiteiten om vervolgens te onderzoeken hoe deze de groei en ontwikkeling van jonge kinderen beïnvloeden.

Help jij mee? My Little Moves is op zoek naar ouders van 0- tot 4-jarige kinderen voor deelname aan het onderzoek en de verzameling van gegevens. Het onderzoek bestaat uit drie meetmomenten, verspreid over maximaal 1,5 jaar. Ken jij ouders die het leuk zouden vinden om deel te nemen? Deel dan deze link met meer uitleg over het onderzoek en hoe je daaraan kunt deelnemen.

‘Op de kinderopvang van mijn zoontje eten de kinderen op een ronde bank in de hoek van de ruimte. Vanwege de vorm sluit deze bank niet goed aan op de muur, met als gevolg: een loze ruimte tussen de muur en de bank. Om te voorkomen dat daar kindjes achter vallen, hebben ze daar een kussen tussen geplaatst. Prima oplossing, zou je denken…’ Lees de vorige blog van Shanna Kulik
Shanna Kulik
Shanna Kulik is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van motorische ontwikkeling bij kinderen en jongeren. Ze is moeder van een dochter (4) en een zoontje (1) die allebei naar de kinderopvang gaan. Een goede motorische ontwikkeling draagt bij aan plezier in bewegen, wat ook in de toekomst waarborgt dat kinderen blijven bewegen. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met ervaring uit de praktijk probeert Shanna vanuit verschillende hoeken bij te dragen aan het stimuleren van bewegen van jeugd en jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.