Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Sanne Bosmans – Gemiste kans in de babyopvang

Hoe zorgen we er met elkaar voor dat de babyopvang geen opvang meer is, maar een echte ontwikkelplek wordt? In deze blog vertelt ik wat wij volgens mij nu nog als basisingrediënt laten liggen waardoor we ons ideaalbeeld maar niet verwezenlijkt krijgen.

Net zoals jij en vele andere kwaliteitsmanagers, locatie- en pedagogisch coaches, zie ik allerlei inhoudelijke manieren om er voor te zorgen dat we echt van betekenis zijn voor de baby’s in de kinderopvang. Zoals bijvoorbeeld het toevoegen van meer liefdevolle aandacht, het creëren van meer rust en het voldoen aan de behoeften van baby’s. Maar we hebben niets aan deze manieren, als we een belangrijke stap overslaan:

Teams motiveren voor pedagogische groei! 

Vanuit ons enthousiasme en ambitie vragen wij (en uiteraard de regering) een hele hoop van medewerkers die met de baby’s werken. We zetten alles op alles om de kwaliteitsslag te maken die we voor ogen hebben. Met als gevolg dat de werk- en regeldruk nog meer toe neemt en er gedemotiveerde teams ontstaan.

‘Net zoals jij, heeft je team rust nodig om te willen ontwikkelen’

Stel je eens voor dat je eigen to do lijst al overstroomt en iedere dag krijg je er tientallen dingen bij. Vervolgens vraagt je leidinggevende ook nog eens om nu (niet morgen maar nu) nieuwe plaatsingen te regelen en klopt een medewerker aan met een klacht over een andere medewerker. Als je hoofd zo overstroomt, zou jij dan nog zin en energie hebben om een opleiding te volgen?

Waarschijnlijk niet. Want je zit vol, barstensvol. Net zoals jij, heeft je team rust nodig om te willen ontwikkelen. De kwaliteitsslag die we willen maken, is nu nog al te vaak een kwestie van moeten.

“Hoe zorg ik ervoor dat mijn team(s) niet gedemotiveerd raken, omdat zij zoveel moeten?”

Te beginnen door iedere dag bewust te durven kiezen voor ontspannen werken. Als jij de rust ervaart in jouw werk, dat neem je je team(s) daarin ook mee. Dat dit niet gemakkelijk is, dat weet ik als geen ander. Hoe kun je nou rustig werken, in zo’n hectische baan?!

Gelukkig weet ik ook dat het wel kan! Het vraagt om nogal wat durf, moed en power om iedere dag te kiezen voor ontspannen werken. Ik weet dat je dan helemaal tegen de stroming ingaat, maar dat is ontzettend hard nodig voor de pedagogische groei. Jij mag iedere dag de keuze maken om te gaan voor ontspannen werken. Jij mag iedere dag je team(s) besmetten met die ontspannende energie, zodat zij het ook bij de baby’s neerzetten. Jij mag iedere dag de moed hebben om je team(s) aan te spreken op hoe zij ontspannen kunnen gaan werken.

Laat me weten of jij ook durft te kiezen om dag in en uit ontspannen te gaan werken. Ik zou zeggen; ‘Ga het gewoon doen. Doen is immers de beste manier van denken!’


De vorige keer richtte Sanne zich in haar blog ook tot de locatiemanager van babygroepen. Ze schreef toen ‘Het is pas eind januari en je bent al aan het rennen en het aan vliegen om alle beleids- en praktische veranderingen door te voeren. Hard werken kun jij als geen ander, want je weet hoe belangrijk je werk is. Maar helaas zorgt dit harde werken niet altijd voor het beste resultaat.’ Lees hier haar vorige blog 


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.