Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Renate Aarts – Bescherming tegen zon: maak er een feestje van!

De zomer van 2018 vergeten we niet snel. Kinderopvangorganisaties moesten alle zeilen bijzetten om kinderen tegen de zon te beschermen. Maar daarvoor hoef je natuurlijk geen hittegolf af te wachten.

Zonlicht is een belangrijke oorzaak van huidkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. De huid van kinderen is extra kwetsbaar. Een kind dat verbrandt, heeft een grotere kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Daarom is het zo belangrijk om kinderen goed tegen de zon te beschermen.

Het beste moment om met zonbescherming te beginnen is het voorjaar. Bij Kindercentrum Petito’s doen we mee met de Zonnetjesweek van het Huidfonds. We versieren ons gebouw met zonnetjes, hangen posters op, verspreiden folders en zingen het insmeerliedje. Zo maken we het onderwerp leuk voor kinderen en voor onszelf. En we brengen het onder de aandacht van ouders. Het is belangrijk dat zij hun kinderen ook thuis goed beschermen.

De oudste kinderen van de bso smeren zichzelf in. Door dat gedrag jong aan te leren, wordt insmeren een gewoonte. Zo neemt de kans op huidschade en ziekte op latere leeftijd af. We controleren ze natuurlijk wel even voordat ze naar buiten gaan.

Ons kindercentrum heeft al enkele jaren een zonnebeleid. Geïnspireerd door de aanpak Gezonde Kinderopvang hebben we dat beleid samen met onze medewerkers opgesteld. Ik heb namens ons kindercentrum de train-de-trainercursus tot coach Gezonde Kinderopvang gevolgd. Daarom heb ik het voortouw genomen bij het opstellen van het zonnebeleid. Maar het is belangrijk dat alle medewerkers inbreng hebben, zodat het breed gedragen wordt.

Inzichten kunnen veranderen, dus het is belangrijk om na te gaan of het beleid nog up-to-date is. Daarom evalueren we het beleid jaarlijks samen met het team en vergelijken we de inhoud met de meest recente informatie van het KWF en het Huidfonds. Een mooi bijeffect: collega’s worden zich ook bewust van hun eigen gedrag in de zon.

Goed insmeren, voldoende drinken, niet op het heetst van de dag naar buiten: toen we ons zonnebeleid opstelden, ontdekten we dat we onbewust al heel veel deden. Zo werd ook duidelijk dat een zonnebeleid niet veel extra werk betekent. Ja, je moet de kinderen insmeren voordat je naar buiten gaat. Dat kost even tijd. Maar als je er een insmeerliedje bij zingt, maak je er een feestje van! Het zit nu zó in ons systeem dat het geen enkele moeite kost.

Renate Aarts

Renate Aarts is stafmedewerker van Kindercentrum Petito’s in Dongen. Zij is coördinator van de buitenschoolse opvang en coach Gezonde Kinderopvang.

 

 

 

 

Lees meer over zonbescherming in de dagopvang en bso op Gezondekinderopvang.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.