Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Wees creatief en zet in op buitenspelen

Mijn dochter klimt op een muurtje in de wijk en bedenkt welke kant ze op zal lopen. Op dat moment horen we iemand haar naam roepen. We kijken om ons heen en zien twee pedagogisch medewerkers van de kinderopvangorganisatie onze kant opkomen. Ze sjouwen een bolderkar vol kinderen met zich mee en letten goed op de kinderen die naast de kar lopen.
Rebecca Beck

De kinderen kijken blij om zich heen, ze genieten hier duidelijk van. Want wat blijkt: ze zijn op weg naar een grote speeltuin in de wijk. Een mooi buitenspeel uitje! Daar word ik blij van! Buitenspelen is namelijk ontzettend belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Niet alleen voor hun fysieke ontwikkeling, maar ook voor de mentale en sociale ontwikkeling. Zo prikkelt buitenspelen de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat vijftien procent van de kinderen nooit buiten speelt

Als ik me dan bedenk dat uit onderzoek blijkt dat kinderen van nu zes keer minder buiten spelen dan hun ouders én vijftien procent van de kinderen zelfs nooit buiten speelt, dan maakt dat me een beetje somber. Tegelijkertijd besef ik me dat bij het buitenspelen dus nog mooie kansen liggen. Mooie kansen om hier een actieve rol in te spelen. Niet alleen bij ons als ouder, maar ook als professional en pedagogisch medewerker bij de kinderopvang. Als ieder vanuit zijn of haar eigen rol en mogelijkheden buitenspelen stimuleert kunnen we samen het verschil maken.

De verleiding is echter groot om juist aan de onmogelijkheden te denken. ‘Ik wil wel, maar er zijn te veel barrières om echt in te zetten op buitenspelen’. Bijvoorbeeld: onze buitenruimte is te klein, de kleding van de kinderen is niet geschikt, het is slecht weer of de veiligheid is in het geding. Waarschijnlijk kun je zelf nog wel meer argumenten bedenken.

 ‘De kinderen spelen zoveel mogelijk buiten, ook bij regen!’

Maar als je je bedenkt wat buitenspelen kinderen kan opleveren, laat je het er dan zomaar bij zitten? Of doe je een beroep op je creativiteit en bedenk je oplossingen voor hoe het wel kan? Met als gevolg dat je bijvoorbeeld ook met de bolderkar de wijk ingaat en een grote speeltuin opzoekt. Of wat denk je van het voorbeeld van Kinderopvang Dribbel in Zandvoort? Op hun website staat letterlijk: ‘De kinderen spelen zoveel mogelijk buiten, ook bij regen!’

Lees de vorige blog van Rebecca Beck: Met de juiste kennis haal je meer uit bewegen

In een eerder interview met Marja Spierieus, directeur-eigenaar van de kinderopvang, werd dat al bevestigd: ‘We hebben laarzen en regenjassen aangeschaft voor de kinderen. Zo hoeft kleding geen issue te zijn.’ Of behoor je tot de 73% van de kinderopvangorganisaties die behoefte heeft aan hulp bij het aanbieden van risicovol spelen aan de kinderen, omdat veiligheid een issue is? Weet dan dat VeiligheidNL onlangs de ‘Risicoach’ heeft gelanceerd met een duidelijke boodschap: Vermijd geen risico’s, maar leer kinderen ermee omgaan. Ook via de Gezonde Kinderopvang kun je met risicovol spelen aan de slag.

De extra aandacht voor buitenspelen is hard nodig. Kortom, wees creatief en zoek oplossingen voor de problemen waar je tegenaan loopt. Stimuleer en enthousiasmeer kinderen om plezier te maken tijdens het buitenspelen en – nog mooier – geef het goede voorbeeld door zelf ook mee te spelen!

  • Meer weten over buitenspelen?
    • Bekijk het webinar “Hoe maak je buitenspelen leuk?” tijdens de Buitenspeelweek op 9 juni 2021 terug. In het webinar bespreekt Hannelore Zwitserlood het belang van buitenspelen met Lilian Van Den Berg (specialist Kenniscentrum Sport & Bewegen), Mirka Janssen (persoonlijk Lector Lectoraat BIOS) en Anne Bakker (buurtspeelcoach).
    • Lees meer over nuttige tips en praktische instrumenten die je in je eigen werk kunt inzetten in het artikel ‘Hoe maken we buitenspelen leuk en aantrekkelijk?’

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.