Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Het is tijd voor een nieuwe fase

Maandagavond komt mijn dochter maar moeilijk in slaap en dinsdag is ze al vroeg wakker. ‘Mam, ik kan niet meer slapen. Mag ik me klaarmaken?’ Eigenlijk wil ik dat ze nog even doorslaapt, haar nachtrust was nogal kort. Maar ik merk al snel dat dat niet gaat gebeuren: ze is klaarwakker! Dus geef ik het op en zeg haar dat ze uit bed mag. Het is namelijk een bijzondere dag.
blog-rebecca-beck-kinderen-houden-niet-van-stilzitten
Rebecca Beck

Het komt niet vaak voor dat ze zó snel is met ontbijten, douchen en aankleden om naar de kinderopvang te gaan. Ze helpt me enthousiast met het tillen van de tassen als we vertrekken. De pedagogisch medewerkers hebben een aantal weken geleden een aftelkalender voor haar gemaakt. En vandaag mag ze haar laatste sticker plakken. Dat betekent dat vandaag ze haar 4e verjaardag vieren en dat ze afscheid neemt van de kinderopvang. Hoewel mijn dochters dag niet stuk kan, heb ik gemengde gevoelens. Toch gek dat ik hier straks, na al die jaren, niet meer kom. Wat was het fijn om mijn kinderen met een goed gevoel bij deze juffen achter te laten. En wat heb ik genoten van de verhalen bij de overdracht, eerst in de boekjes en later in de app.

Mijn dochter gaat de groep binnen en ik zwaai voor de laatste keer bij het raam. Halverwege de dag kijk ik in de app. Ik zie dat het een geslaagd feestje was, ze straalt zoveel plezier, trotsheid en blijheid uit. Ze mocht op de tafel zitten, de traktaties uitdelen en ze kreeg cadeaus! Bij het ophalen die middag is ze erg vrolijk. Het voelt best gek om afscheid van de juffen te nemen, maar we beloven dat we nog eens gedag komen zeggen bij het raam.
Bedankt, jullie zijn toppers!

Voor de laatste keer zwaai ik bij het raam. Het voelt gek om afscheid te nemen van de juffen.

Die avond bekijken mijn man en ik samen wat ze allemaal heeft gekregen: haar laatste werkjes, de aftelkalender, het naambordje van haar bak met spulletjes, een vlinder verkleedset, een voorleesboek en een prachtig zelfgemaakt fotoboek. Vooral dat laatste doet erg veel met ons, zoveel foto’s, herinneringen en leuke teksten erbij. Zo staan er uitspraken van mijn dochter, een interview met mijn dochter en een brief aan mijn dochter in. Maar ook het besef dat haar juffen zoveel moeite hebben gedaan om zoiets speciaals en moois voor ons te maken en het afscheid zo bijzonder te maken, dat doet heel veel met ons. Juffen, jullie zijn geweldig!

Nu mijn dochter weggaat bij de kinderopvang, neem ik ook afscheid van deze blog. Het stokje draag ik over aan mijn collega Frank Gobel. Hij zal jullie meenemen in zijn ervaringen. Binnen Kenniscentrum Sport & Bewegen blijf ik me inzetten voor bewegen binnen de kinderopvang. Zoals in elke blog sluit ik ook vandaag af met een tip voor jou, een tip voor de kinderopvang. Uiteraard in het kader van bewegen.

Meer bewegen in de kinderopvang: daar blijf ik me voor inzetten.

Want bewegen, dat is leuk én heel gezond. Het speelt een belangrijke rol in de opvoeding van mijn kinderen. Het is namelijk van invloed op veel aspecten die ik belangrijk vind. Ik noemde zojuist bijvoorbeeld al ‘slaap’ en ‘plezier’. Ouders en professionals hebben echter niet altijd in de gaten waar bewegen precies aan bijdraagt. Daarom heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen ‘Nut en Noodzaak’ ontwikkeld: een toolbox met drie praktische instrumenten. De online publicatie staat vol met informatie en handvatten om het thema ‘belang van bewegen voor kinderen’ met ouders of collega’s te bespreken.

Een deel van de publicatie is specifiek gericht op ouders en kun je met hen delen, bijvoorbeeld in een nieuwsbrief. Ook de flyer met beweegweetjes, in de vorm van een kubus, is bedoeld voor ouders en kun je aan hen meegeven. De langgerekte poster hang je op aan de muur. De poster bevat een meetlint waar kinderen zich aan kunnen meten. Daarnaast staan er verschillende ‘weetjes’ over waar bewegen allemaal effect op heeft bij jonge kinderen. Wil je meer weten over de toolbox Nut en Noodzaak? En wil je de instrumenten kosteloos aanvragen om in te zetten binnen je eigen kinderopvang? Ga dan naar de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.