Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Nathalie Camacho – Geen paniek als je team stilstaat

De meeste managers en coaches hebben ambities, zien groeimogelijkheden en willen zo snel mogelijk naar het gewenste ideaalbeeld. Ondanks de goede intentie van deze hardwerkende gepassioneerde professionals pakt het vaak verkeerd uit. Lees in dit blog hoe je omgaat met teams die niet direct meegaan in jouw flow.
Nathalie Camacho

Dit jaar zijn er behoorlijk veel veranderingen in de (baby)opvang, we horen van onze klanten en Facebook/LinkedIn volgers dat het lastig is om teams in beweging te krijgen voor pedagogische groei. We begrijpen dat veel organisaties hebben gekozen voor een andere samenstelling van de groepen, van verticaal naar horizontaal of een combinatie semi verticaal/horizontaal. Dat betekent echt een verandering op de werkvloer. Het is niet alleen het schuiven van kindjes, maar ook een nieuwe manier van werken ontdekken en opnieuw balans vinden met elkaar.

Verandering kost tijd, verandering brengt vaak stress en de meeste mensen houden helemaal niet van verandering.

Het management heeft zich vanaf vorig jaar al bezig gehouden met de veranderingen, daar is het inmiddels al aardig geland. Voor de pedagogische medewerkers is het (als ze niet zorgvuldig zijn meegenomen door de organisatie) vaak een plotselinge verandering van de één op de andere dag. Daar kan een team echt last van hebben. Daarom is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor je team de komende weken. Zo kan je je team ondersteunen en een stukje stress bij ze weg nemen omdat ze zich gezien en gehoord voelen. De behoefte aan verbinding is voor ieder mens belangrijk, als daar niet aan wordt voldaan in een team dan zie je vaak weerstand ontstaan. En in tijden van verandering zal je vaak te maken krijgen met weerstand van teamleden.

Je kan ze volgen in hoe ze omgaan met de veranderingen, dan zie je tegelijk de behoefte van je teamleden en kan je daar op tijd naar handelen. Je wilt namelijk komende tijd ook gaan investeren in de pedagogiek richting baby’s. Daarbij is het natuurlijk heel belangrijk dat ze daar zin in hebben en het geleerde in praktijk gaan brengen. Door nu al te investeren in aandacht voor je team zorg je ervoor dat de emmertjes, die waarschijnlijk steeds voller worden, niet gaan overlopen.

Wil je je team in jouw flow meekrijgen schrik dan niet als ze op dit moment stil staan, zie het als een mooie spiegel voor jou om ook even de rust te pakken en te observeren wat er gebeurt. Doe dit niet in het geheim maar gooi het open. Bespreek met elkaar hoe vol de emmertjes zijn en wat daarin nodig is, laat ook jezelf hierin zien. Dat is echt inspirerend voor je team, wees het voorbeeld in het nemen van rust, geven van oprechte aandacht en in het uitspreken van je behoeftes. Als je echt doet wat je zegt dan heeft zoveel impact op je team, dan zal je merken dat je je teamleden van binnen uit activeert.

Dat levert jou in de toekomst zoveel meer tijd en energie op, een team wat uit zichzelf wil ontwikkelen gaat als een speer na de ‘stilstand’. Dan heb je ze namelijk in de ‘aanstand’.


Nathalie Camacho is mede-oprichter van Forsa (www.versterkdeopvoeding.nl). Zij heeft verschillende functies in de kinderopvang vervuld, van pedagogische medewerker tot vestigingsmanager. Nathalie adviseert en inspireert nu professionals. Daarnaast werkt ze bij veel verschillende kinderopvangorganisaties op de groep als pedagogisch medewerker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.