Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Naomi Dessaur – Pas op voor de man in de bosjes

“Pas op voor de onbekende man in de bosjes en ga vooral niet met een vreemde mee naar huis!” Dat vertelden mijn ouders mij vroeger om me te behoeden voor kwaad van buitenaf. Tot mijn achtste, daarna verhuisden we, speelde ik vaak met de buurtkinderen in een parkje.
blog-naomi-dessaur-is-dit-wel-normaal
Naomi Dessaur

Ook als kinderen spraken we over enge mannen en gingen er verhalen over wat er zou gebeuren als je zo’n enge man tegenkwam. Ik kon als klein meisje oprecht bang worden van die verhalen, maar een echt idee van wat het precies inhield had ik er niet bij. Logisch dat ze dat deden en de intentie was natuurlijk heel liefdevol en correct.

De dader is vaak een bekende. Maar, waar zit het daadwerkelijke gevaar?

Inmiddels weten we dat in meer dan 90 procent van de gevallen van seksueel geweld het gevaar juist van heel dichtbij komt, namelijk van vrienden, bekenden, (professionele) kennissen of zelfs de naaste familie. Dat is natuurlijk een vreselijke gedachte, want het is makkelijker bang te zijn voor een vreemde dan voor iemand die je goed kent.

Dus nee, niet elke dader duikt op uit de bosjes in een regenjas. Nu we dat weten, kunnen we ook een volgende stap zetten in het voorkomen van seksueel misbruik.

Ga het gesprek aan!

Maar wat moet je nu doen als je vermoedens hebt van seksueel misbruik? Een vraag die me tijdens trainingen vaak gesteld wordt. Je kunt in de situatie komen dat je signalen waarneemt die op seksueel misbruik kunnen duiden. Gelukkig hoef jij geen conclusies te trekken of iets te bewijzen. Daar hebben we onder andere Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming voor. Wel zal je de signalen serieus moeten nemen en daarnaar handelen.

Wanneer je seksueel misbruik of ander geweld vermoedt, voel je je misschien machteloos. En dat is logisch: het is hartstikke moeilijk om het gesprek met de ouders of verzorgers aan te kunnen gaan. Maar dat is wel precies wat er moet gebeuren.

Graag geef ik je een aantal tips mee:

  • Ga niet zomaar met een kind in gesprek over vermoedens van seksueel misbruik, bekijk deze blog die ik daarover schreef >>
  • Verdiep je in de normale seksuele ontwikkeling van een kind, zodat je het beter kunt herkennen, wanneer de seksuele ontwikkeling anders verloopt.
  • Heb je een vermoeden dat er iets speelt rondom dit thema? Wacht er niet mee te handelen. Onderneem direct actie en doe iets met je onderbuikgevoel.
  • Is het kind oud genoeg om mee te praten? Betrek het kind bij de te nemen stappen en geef het kind regie waar mogelijk.
  • Zoek samen naar de beste manier om seksualiteit bespreekbaar te maken binnen jullie organisatie met ouders/verzorgers.
  • Pas ervoor op dat je niet meteen conclusies doet over wat er aan de hand zal zijn. Het vertroebelt onze blik en kleurt de stappen.
  • Doe het niet alleen. Pak de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling erbij en volg de te nemen stappen samen met de opgeleide aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling.
  • Is er sprake van een specifiek situatie waarbij er sprake is van seksueel gedrag van kinderen? Bespreek deze situatie aan de hand van het Vlaggensysteem met iemand die daarvoor is opgeleid. De professionals vanuit de kinderopvang die deze training bij mij volgen hebben het gevoel veel meer grip te hebben op dit soort situaties. Dit super waardevolle systeem geeft inzicht in wanneer seksueel gedrag van een kind oké of helemaal niet oké is. Daarnaast helpt het je tot een goede pedagogische reactie naar het kind en/of ouders te komen en de juiste taal te gebruiken. Wat mij betreft onmisbaar als tool binnen de kinderopvang.

Tenslotte, blijf nooit alleen rondlopen met je zorgen, maar bespreek ze met een collega, aandachtsfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling of Veilig Thuis (0800-2000).

‘Als professionals binnen de kinderopvang en alle andere plekken waar kinderen komen, kunnen wij een lichtje laten schijnen op juist die kinderen die zo onder druk staan: die gepest of mishandeld worden en vaak zo onzichtbaar blijven. Wij kunnen ze helpen aan een nieuwe, positievere waarheid over zichzelf.’ Lees de vorige blog van Naomi 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.