Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Marion Duisterhof – Bijeenkomst voor kleine ondernemers én goed nieuws

Hierbij wil ik alle ondernemers (afkomstig uit het hele land) bedanken, die de moeite hebben genomen om onze bijeenkomst te bezoeken in Apeldoorn op 29 november 2017.

De bijeenkomst heeft bijgedragen aan een beter inzicht op de mankementen en soms onhaalbaarheid van de IKK. De belangrijkste struikelblokken even op een rij:

 • De 3-uursregeling
 • BKR
 • HBO coach
 • Vaste gezichten criterium
 • De werkdruk met name voor de kleinere ondernemers

Tijdens deze bijeenkomst hebben de meeste van u ook een handtekening gezet onder een petitie, waarbij wij de minister aandacht vroegen voor onze zorgen van de Wet IKK. Na een telefoontje met een medewerker van de overheid, bleek dat de minister niet bereid was onze zorgen te delen! De heer van Meenen liet ons weten dat het Ministerie van Sociale zaken niet bereid was de handtekeningen in ontvangst te nemen. Sterker nog: ik kreeg een telefoontje van De huidige Branchevereniging die mij vertelde dat ik het daardoor “alleen maar erger maakte” en “ik er juist het omgekeerde mee zou bereiken”. Wat bleek: het Ministerie van Sociale zaken had contact opgenomen met de Branchevereniging.

Ik dacht dat een Branchevereniging er juist was om de ondernemer te ondersteunen! Dit telefoontje heeft mijn vechtlust alleen nog maar verstrekt. Ik ben mij ervan bewust geworden dat de belangen van de Branchevereniging niet die van mij zijn.

‘Ik vind het belangrijk om ondernemers in het bestuur te hebben met een jarenlange ervaring’

Ik heb goed nieuws voor u! Ik kan u alvast laten weten dat er achter de schermen druk gewerkt wordt aan een vereniging genaamd NPK (Nationaal Platform Kinderopvang) voor de echte ondernemer in de kinderopvang. Een organisatie met echte ondernemers in het bestuur. Ik vind het belangrijk om ondernemers in het bestuur te hebben met een jarenlange ervaring. Liever geen mensen zonder affiniteit met kinderopvang. Een vereniging die geen handtekening zet onder een wet die op sommige punten juist een kwaliteitsvermindering inhoudt of met een regelgeving die niet haalbaar is. Een platform die eerst berekeningen (laat) maken, voordat ze besluiten in te stemmen met een nieuwe bkr!

Dit platform is er voor de kwaliteit in de kinderopvang, maar wel kwaliteit die haalbaar is in de praktijk. In grote lijnen zal dit platform aandacht hebben voor de volgende grote centrale thema’s:

 • Financiering (DUO, VVE)
 • Kwaliteit (BKR, IKK)
 • CAO
 • De markt (vrije markt borgen, oneigenlijke concurrentie bestrijden)
 • Informatie voorziening naar leden (website, nieuwsbrieven)

In mijn volgende blog zal ik u daarover meer kunnen vertellen. Houd dus Kinderopvangtotaal goed in de gaten!


‘IKK is een feit. Laten we juist nu krachten bundelen en er samen alles aan doen om deze kwaliteitsmaatregelen goed te laten landen in de branche.’ Lees hier een uitgebreide reactie van Brancheorganisatie KinderopvangMarion Duisterhof blogt over wat de Wet IKK doet voor haar (kleine) organisatie en voor kinderopvangorganisaties in het algemeen. Lees ook haar vorige blog over dit onderwerp ‘Nieuwe wet IKK’


 

5 REACTIES

 1. Geweldig initiatief wat ik van harte toejuich. Jarenlang heeft de brancheorganisatie de midden en kleine organisaties genegeerd en is opgekomen vooret name de grote organisaties. Daarnaast blijf ik het bijzonder vinden dat 1 brancheorganisatie zowel de kinderopvang als de gastouders vertegenwoordigd, terwijl de belangen onderhand ver uit elkaar liggen. Zeker nu de wet IKK van kracht is.
  Fijn dat de krachten van de kleine en middelgrote organisaties nu gebundeld worden. Hopelijk melden zich veel organisaties aan zodat we eindelijk ons verhaal ook een keer kunnen laten horen.

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo Marion,

  Ik snap dat jouw vechtlust hierdoor versterkt word. Hoe kan dit toch gebeuren dat je niet gehoord word bij het Ministerie van Sociale zaken. En is de Branchevereniging nog duidelijk waarom je “het hiermee juist erger maakt”? Onbegrijpelijk vind ik het dat dit zo werkt.

  • (sorry berichtje ging te snel weg)
   Graag blijven wij op de hoogte en voor nu zullen ook wij er toch aan over moeten gaan om de”regeltjes” te gaan volgen, ook al zijn wij het er helemaal niet mee eens.

   Met vriendelijke groet,
   Kids2Ellens, Ellen spanjaart

  • Hoi Ellen, nee daar is de Branchevereniging niet duidelijk over helaas. Je zou juist denken dat het goed is een signaal af te geven naar de overheid. Tenslotte hebben we allemaal hetzelfde doel en dat is kwaliteit in de kinderopvang, maar dan wel haalbaar!
   Zowel voor de grote als kleine ondernemers!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.