Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Marike Vroom – Ik vertrek

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Over dat laatste heb ik wel een hele tijd gedaan. Bijna 27 jaar werk ik nu in de vakjournalistiek voor de kinderopvang. Tijd om er een andere draai aan te geven.
blog-marike-vroom-ik-vertrek
Marike Vroom

Begin 1996 begon ik als redacteur van het vakblad Kinderopvang. Per 1 januari 2023 vertrek als hoofdredacteur van KinderopvangTotaal. En in die tussentijd heb ik de vrijheid en het vertrouwen gekregen om me op alle vlakken te ontwikkelen en een heel brede invulling te geven aan mijn functie als hoofdredacteur. Het was geweldig om bladen te maken, helpen meedenken bij de ontwikkeling van de website en nieuwsbrieven, congresprogramma’s, marketing, sales en e-learning. Het was leuk om te experimenteren met het maken van podcasts en video’s en om dagvoorzitter te zijn. En om voor het nieuwe merk Zosja verschillende inspirerende IKC’s te bezoeken en interviewen.

Bovenal ben ik enorm gaan houden van deze sector. Niets is leuker dan rond te lopen op een kinderdagverblijf of bso en de pedagogisch professionals aan het werk te zien. Regelmatig loop ik nu een kinderdagverblijf binnen om mijn kleinkinderen te halen en zie het nu weer vanuit een andere hoek. Ik geniet zo van jonge kinderen en heb zoveel bewondering voor degenen die met passie, deskundigheid en liefde onze jongste generatie tot bloei wil brengen. Wat een klus om oog te hebben voor ieder kind, voor ieders ontwikkeling en voor de samenhang op de groep. Ik heb meermalen een diepe buiging gemaakt voor het belangrijke werk van de pedagogisch professionals.

‘Ik heb mijn hart verpand aan de kinderopvang en heb vele fijne contacten opgedaan’

Ik maak ook een diepe buiging voor de ondernemers en managers in de kinderopvang. Die keer op keer om de oren geslagen worden met nieuwe wetten en regels, groei of krimp. Die moeten zien omgaan met misbruikzaken, lockdowns, ingewikkelde samenwerkingsrelaties, een plotseling verbod op de Stint na dat afschuwelijke ongeluk, personeelstekort… Ga maar door. Ik zie een generatie, misschien niet heel toevallig van mijn leeftijd, die murw is en het bijltje er bij neer gooit. Maar ik zie veel meer ondernemers en bestuurders, die blijven innoveren, die zich onderscheiden met een bijzondere pedagogische visie of bijzondere vormen van samenwerking. Zeker ook in de coronatijd was ik onder indruk van de bevlogenheid en flexibiliteit van de kinderopvang om er zo veel mogelijk het beste van te maken.

Zo’n sector wil je toch niet verlaten? Nee dus. Ik ga dat niet doen, want ik heb mijn hart verpand aan de kinderopvang en heb vele fijne contacten opgedaan. Ik blijf bij Management Kinderopvang en KinderopvangTotaal betrokken maar dan in een andere rol: die van freelance journalist en eindredacteur. Minder op het landelijk podium maar gelukkig nog steeds achter de schermen. Een plek van waaruit ik mijn opvolgster Sophie van Hogendorp kan ondersteunen met mijn kennis en netwerk en van waaruit ik nog steeds de sector volg en over mag schrijven.

Ik vertrek maar kom via de achterdeur weer binnen en zal velen van jullie vast nog wel spreken. En voor zover niet: heel veel dank voor alle mooie jaren van gezamenlijk professionaliseren van deze prachtige branche. Het ga jullie goed!

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.