Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Marijke Schuurkes (PPINK) – Deeltijdwerk

Twee op de drie jonge vrouwen werken in deeltijd, tegen maar een op de drie mannen. Daarmee lopen vrouwen al bij aanvang van hun loopbaan een achterstand in die later alleen maar groter wordt.

De overheid vindt dit onwenselijk. Dat begrijp ik wel: natuurlijk sta je niet graag bekend als het sukkeltje van Europa. Bij een krappe arbeidsmarkt wil je liefst zoveel mogelijk mensen aan het werk, zeker nu vrouwen tot 45 gemiddeld hoger opgeleid zijn dan mannen. Voor vrouwen zelf is deeltijdwerk financieel nadelig: je verdient minder, maakt minder kans op promotie en je bent onvoldoende economisch zelfstandig. Dat wreekt zich bij een scheiding: onder de mensen die in armoede leven zijn veel vrouwen met kinderen.

Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie heeft daarom een publieke oproep gedaan aan werkgevers om vrouwen meer uren en voltijdbanen te bieden. Ik betwijfel of dat zoden aan de dijk zet. De minister bereikt er wel mee dat ze het probleem netjes van zich af schuift. Terwijl ze zelf veel zou kunnen verbeteren.

Een andere kijk op kinderopvang kan een hoop schelen. Nu valt kinderopvang onder het ministerie van Sociale Zaken en wordt het gezien als een arbeidsmarktmaatregel. Door kinderopvang te bieden kunnen beide ouders werken. Dat is mooi. Maar de praktijk laat zien dat er nogal gejojood wordt. De ene keer vindt de politiek dat kinderopvang moet worden gestimuleerd en komt er een hoop geld bij; en nauwelijks is de sector erop ingericht of er wordt bezuinigd en gekort, en gaan met name vrouwen weer schielijk naar huis om zelf voor de kinderen te zorgen.

‘Zelf vind ik de tijd rijp om kinderopvang tot een basisvoorziening te maken’

Ook met het vorige kabinet hebben we dat soort stunts gezien. Gevolg was dat we de afgelopen jaren 20% uitstroom van personeel hebben gehad. Dat is niet misselijk, en ook dat treft toevallig bijna allemaal vrouwen. Nu groeit de economie weer en neemt de werkgelegenheid in de kinderopvang toe, maar hoe krijg je al die mensen weer terug? Die zijn inmiddels fijn wat anders gaan doen. Het huidige kabinet geeft er in het regeerakkoord ook niet heel veel blijk van dat het kinderopvang belangrijk vindt.

Zelf vind ik de tijd rijp om kinderopvang tot een basisvoorziening te maken en het onder te brengen bij het ministerie van Onderwijs. We zien al een toenadering tussen kinderopvang en de basisschool in de IKC’s. Er is de vve om kinderen in een achterstandsituatie zo vroeg mogelijk op de goede weg te helpen. En als kinderopvang net zoals in andere landen volledig betaald wordt door de overheid, is er geen enkel beletsel voor ouders om meer te gaan werken. Bovendien, dat treft: de minister van Emancipatie is ook minister van Onderwijs. Dus mevrouw Van Engelshoven kan zich daar in het kabinet mooi hard voor maken. Het lijkt mij een schot voor open doel. En voor iedereen die in de kinderopvang werkt komt dan eindelijk in zicht dat je daar een loopbaan kunt hebben, meer zekerheid en meer uren werk. Zullen we daar eens een petitie voor laten rondgaan?

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.