Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Risicovol spel: je kunt het wel!

Vorige week kwam mijn dochter van 2,5 jaar thuis van de kinderopvang met een rode striem op haar wang. Ze was op een fietsje door de bosjes gereden en had daarbij niet alle takken kunnen ontwijken. Aan tafel vertelde ze: 'Fietsen door takken, ik stoer.' Dat ze nadat het gebeurde eerst heel hard uithuilde bij de leidster, vertelde ze natuurlijk niet.
blog-liza-van-wijngaarden-risicovol-spel-je-kunt-het-wel
Volodymyr / stock.adobe.com

Kinderen leren met vallen en opstaan. Cliché, maar het is wel zo. Kinderen hebben de vrijheid nodig om te ontdekken, dingen uit te proberen en zo hun competenties en vaardigheden te versterken. Risicovol spelen draagt daaraan bij. Het zorgt voor een gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen en is essentieel voor goede motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Risicovol spelen is een spannende, uitdagende en avontuurlijke vorm van spelen, waarbij kans bestaat op een bult of een schaaf. Dat klinkt spannend, maar uiteindelijk helpt risicovol spelen kinderen vooral te leren de juiste afwegingen te maken en hoe ze met risicovolle situaties moeten omgaan als ze daar onverhoopt in terechtkomen.

Het is dan ook belangrijk om kinderen niet te beschermen door goedbedoeld alle risico’s te vermijden, maar hen juist te leren hoe ze met risico’s om moeten gaan. Dan ontwikkelen ze risicocompetenties waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Maar hoe stimuleer je risicovol spelen en zorg je voor een uitdagende, veilige omgeving waarin kinderen kunnen ontdekken en risico’s ervaren?

Mijn dochter ontdekt de wereld graag en kan veel meer dan ik als ouder denk. Het gebeurt dan ook regelmatig dat ze zelf de trap opklimt als ik me even omdraai. Of een stoel naar het aanrecht schuift omdat daar toevallig nog rozijntjes liggen die ik wilde verstoppen. In de speeltuin ziet zij ook volop uitdagingen en weinig belemmeringen. Stenen waar je op kunt klimmen, een randje waar je op kunt balanceren of een ladder naar de hoge glijbaan waarvan ik als ouder denk dat die eigenlijk voor wat grotere kinderen is. En als ze dan toch iets spannend vindt, kijkt ze vaak even naar ons om en zegt dan ‘Spannend, ikke kan het wel’. Ze moedigt zichzelf vaak aan en dat zouden wij ook vaker moeten doen.

‘Vermijd niet álle risico’s maar leer kinderen juist met risico’s om te gaan’

Dat kan een uitdaging zijn, omdat we vaak vanuit instinct kinderen willen beschermen en behoeden voor gevaar. Zeker op de opvang. Want hoe reageren ouders? Wat als een kind een bult oploopt? Een goede balans is hierbij belangrijk. Vermijd daarbij niet álle risico’s maar leer kinderen juist met risico’s om te gaan.

Dat kan op elk moment van de dag en voor elk kind op zijn of haar eigen niveau. Je kunt bijvoorbeeld kinderen hun eigen brood laten smeren of laten helpen met fruit snijden. Daag ze uit om zelf een parcours te bouwen met dozen en kratten om avontuurlijk spel te stimuleren en lekker te klimmen en klauteren. Laat kinderen ook hun eigen fantasie gebruiken. Zo kunnen losse takken tegen een muur een mooie hut vormen en een boomstam kan een mooie hindernis zijn om overheen te klimmen of springen. Laat je verrassen door hoe trots kinderen zijn en wat ze zelf al durven. Belangrijk hierbij: doe het samen, maak afspraken en biedt kinderen zo een veilige omgeving om te ontdekken.

Wil je meer weten over waarom risicovol spelen belangrijk is en hoe je dat veilig aanpakt? Lees dan het artikel ‘Oók Risicovol Spelen hoort bij beweegstimulering‘ van Kenniscentrum Sport & Bewegen en VeiligheidNL op Allesoversport.nl.

Succes! Het is spannend, maar je kunt het wel!

Blog Liza van Wijngaarden – Het regent! Naar buiten, of niet?

‘Het is lente! Al laat het weer het af en toe nog afweten. Afgelopen week kreeg ik dan ook een oproep van de kinderopvang van mijn dochter: ‘Hebben jullie nog regenlaarsjes of regenkleding die jullie niet meer gebruiken?’. Buitenspelen is een van hun speerpunten, weer of geen weer. Hoe zorg je dat álle kinderen het buiten naar hun zin hebben?’ Lees de vorige blog van Liza

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.