Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Lidian van Esch – Van zaadje tot grote plant

In mijn vorige blog schreef ik over groene kinderopvang. Bij een groene kinderopvang past een moestuin natuurlijk perfect! Een moestuin… Uhm, tja, iets waar ik geen ervaring mee heb.
Lidian van Esch

Aan mij toch echt de eer om de moestuin opnieuw op poten te zetten binnen de kinderopvang waar ik werk. Mega interessant, dus enthousiast aan de slag. Er werd een moestuinwerkgroepje gevormd met een aantal collega’s met hele groene vingers (waar ik alleen maar jaloers op kan zijn). Er bleek zelfs een heuse moestuincoach in onze oudercommissie te zitten. Dus ook haar hulp werd ingeroepen.

Een moestuin-app werd in het leven geroepen, waarin we ervaringen, vragen en opmerkingen met collega’s konden delen. Er werden discussies gevoerd over eerdere ervaringen, de infrastructuur, over wat we wilde zaaien, wat het doel van de moestuin is voor de kinderen en hoe we het allemaal aan wilde gaan pakken. De taken werden verdeeld, ieder heeft gedaan waar hij/zij goed in is.

Het coronavirus strooide tussentijds nog wat roet in het eten, maar er werd doorgepakt! Er werden moestuinbakken van wilgentakken aangeschaft. De kinderen waren flink in de weer met kruiwagens vol grond. Nadat de bakken gevuld werden, ging de bso op wormenjacht. Een serieus klusje, waar veel kinderen heel veel plezier aan beleefd hebben, aangezien er zo’n 50 wormen per bak gevangen moesten worden.

‘In de moestuin is elke dag wel wat te beleven’

In de moestuin is elke dag wel wat te beleven. De moestuin biedt volop mogelijkheden om te leren en te ontwikkelen. Kinderen mogen zelf zaadjes zaaien, plantjes water geven en verzorgen, onkruid wieden en natuurlijk proeven. De kinderen genieten van een spinazie-smoothie (met peer, banaan en yoghurt), van aardbeien op hun boterham of van de radijsjes (al vielen deze de laatste keer niet zo in de smaak ?). Het schijnt zo te zijn dat je 10 tot 15 keer iets moet proeven voor je aan de smaak gewend bent, dus voorlopig kunnen de kinderen nog volop proeven van de groente en fruit in de moestuin.

Van knolvenkel tot mais, van boerenkool tot struiktomaat, van winterpostelein tot paarse boontjes, van aardappelen tot druiven, van courgette tot peterselie, van citroenverbena tot spinazie: inmiddels hebben we het vrijwel allemaal in de moestuin zitten. Én zijn er dagelijks kinderen en pedagogisch medewerkers te vinden.

Foto’s van de moestuin:

Sinds kort zijn we ook volop aan de slag met de Smakelijke Moestuin (peuterproef), speciaal voor de kinderen tot 4 jaar. Een ontzettend gaaf project, om ook de jongste kinderen bij de moestuin te betrekken. Dit draagt weer bij aan een Gezonde Kinderopvang, waar wij ook het kwaliteitsmerk van hebben.

Wist je dat slechts 1 procent van de kinderen, volgens een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentes binnen krijgt? Uit ander onderzoek blijkt wel dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder moestuin. Ieder kind wil zijn eigen gekweekte groenten wel proberen. Dat biedt hoop voor de toekomst ?!

Zoals je kunt lezen ben ik tegenwoordig aardig thuis in de moestuin. Er valt zeker nog een hele hoop te leren voor mij, maar met dit enthousiaste moestuinteam komen we er wel!

‘Wat vind ik nou belangrijk aan een groene kinderopvang? Het hoeft voor mijn gevoel niet zo te zijn dat kinderen beestjes en planten bij naam kennen, dat is leuk, maar geen must. Voor mijn gevoel moet natuurbeleving voorop staan bij een groene kinderopvang. Alle zintuigen worden geprikkeld buiten. Geuren (heel belangrijk punt), kleuren, de wisselingen van de seizoenen, het hele pakket.’ Lees de vorige blog van Lidian

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.