Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – Niets aan de hand, op het eerste gezicht

In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 120.000 kinderen te maken met (huiselijk) geweld. Dat betekent dat ook wij deze kinderen dagelijks tegenkomen in ons werk. Het is onze verantwoordelijkheid om misbruik, verwaarlozing en mishandeling te signaleren, te herkennen, bespreekbaar te maken én aan te pakken.
blog-kirsten-frohlich-trillende-muren
Kirsten Fröhlich. Foto: Bonny Haanappel

Kindermishandeling blijft een lastig en gevoelig thema. Er zijn vele redenen om niets te doen. Het kindje doet het immers best goed op de groep en je weet toch niet wat er thuis gebeurt? Ook ben je misschien bang dat de ouders het kindje van de opvang zullen halen wanneer je jouw zorgen bespreekbaar maakt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Doet het kindje het echt zo goed op de groep? Op het eerste gezicht wel, maar als je verder kijkt? Hoe voelt het zich? Hoe reageert het op anderen en hoe gaat het tijdens overgangs- en overdrachtsmomenten? Is het kindje ontspannen of is het aan het overleven en komt het op de groep tot rust?

Natuurlijk kan je niet achter de voordeur kijken maar als medewerker in de kinderopvang zie je een kind regelmatig. Als mentor volg je structureel de ontwikkeling en leert daardoor het kind en de ouder(s) beter kennen. Tussen de regels door kom je vaak veel te weten over de thuissituatie en kan je advies geven of een luisterend oor bieden. Ga als mentor met het kind afwassen of de LEGO sorteren wanneer je het idee hebt dat het ergens mee zit. Bij jonge kinderen is dat ingewikkelder, maar ook dan kan je proberen tussen de regels door te kijken. Baby’s en jonge kinderen die zich niet veilig voelen, kunnen dit zelf nog niet verwoorden. Een kind kan dit wel laten zien in alledaagse dingen zoals slapen, eten, huilen en in gedrag. Soms trekt een kind zich in zich terug of wordt juist opstandig en boos. Je hoeft niet op zoek te gaan naar signalen maar je moet er wel voor openstaan.

Een goede invulling van het mentorschap, maakt dat belangrijke ontwikkelingsstappen en achterstanden en de mogelijke oorzaak daarvan tijdig worden opgemerkt en besproken. Zorgen komen eerder aan het licht en door er vroeg bij te zijn kan veel schade worden voorkomen.

‘Neem een niet-pluisgevoel serieus en bespreek je twijfels’

Grensoverschrijdend gedrag en misbruik is vaak emotioneel beladen en moeilijker te herkennen. Soms heb je het gevoel dat een situatie of een reactie niet helemaal klopt. Dat kunnen kleine dingen zijn: iemand die uitvalt tegen een kind, een kind dat net iets te hardhandig aangepakt wordt, een negatieve opmerking of een kind dat gedwongen wordt iets te doen dat het niet wil. Vaak is het onschuldig en blijft het daar bij, maar ook daar moeten we onszelf bewust van zijn en elkaar op aanspreken. Neem een niet-pluisgevoel serieus en bespreek je twijfels, ook als het die altijd zo vriendelijke ouder of je naaste collega betreft.

Het helpt om de meldcode, gedragscodes en protocollen binnen jouw organisatie goed te kennen en regelmatig over dit onderwerp in gesprek te gaan met je collega’s en leidinggevende. Voel jij je gesteund en wordt er naar je geluisterd wanneer jij je zorgen maakt over een kind?

Op 18 november 2019, tijdens de start van de Week tegen Kindermishandeling, worden via de sociale media 30 persoonlijke verhalen gedeeld die een verschil hebben gemaakt in het leven (en werk) van professionals, ouders en kinderen die met kindermishandeling te maken kregen. Ook deze verhalen kunnen jou en je collega’s helpen om beter zicht te krijgen op wat je kunt doen. Als je uitgangspunt is dat kindermishandeling en misbruik voorkomen moet én kan worden, dan is het een zaak die iedereen aangaat en kan je er iets tegen doen. Om te beginnen bij jezelf en binnen je eigen organisatie. Sta open voor de verhalen, laat je raken en inspireren. Kijk op: https://www.weektegenkindermishandeling.nl/30-verhalen/

Meer weten over wat jij als professional kan doen in de strijd tegen kindermishandeling? Lees onze serie die wij schreven in samenwerking met GGD-toezichthouders. In deel 4 van deze serie: de rol van de aandachtsfunctionaris. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.