Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – Genderneutraal opvoeden

Eens in de zoveel tijd is het onderwerp genderneutraal opvoeden weer actueel. Vorige week was het winkelketen Hema die bekend maakte geen jongens- en meisjeskleding maar kinderkleding te gaan verkopen. Een besluit dat veel ophef veroorzaakte.

Kunnen we echt niet zonder roze en blauwe labeltjes? Ook in speelgoedzaken en zelfs supermarkten wordt de tweedeling tussen jongens en meisjes doorgevoerd; met roze Hello Kitty-ijsjes voor de meisjes en in blauw verpakte piratenkoek voor de jongens. Zo ontstaan twee aparte kinderwerelden. Speelgoed, kleding, films en boeken benadrukken steeds opnieuw de verschillen. Een beetje tegenwicht bieden aan roze-versus-blauw kan dan ook geen kwaad.

En hoe zit dat in de kinderopvang? Geven wij ieder kind de vrijheid om zich te ontwikkelen tot wie hij of zij maar wil zijn? In de Zweedse crèche ‘Egalia’ (wat gelijkheid betekent) willen ze kinderen vrijwaarden van de ongelijkheid tussen jongens en meisjes en seksisme en homofobie voor zijn. Kinderen worden aangesproken met ‘vrienden’ en in voorleesboeken worden de verhalen over dappere prinsen en prinsessen die gered moeten worden, gemeden. Het idee is kinderen leren dat mannen en vrouwen gelijk aan elkaar zijn en om ze van jongs af aan mee te geven dat alle opties open liggen. Een mooi streven of tegennatuurlijke indoctrinatie?


Op de Facebookpagina van He for She staat een kort maar krachtig filmpje (Engelstalig) over genderneutrale opvoeding >>>


Er zijn uitgesproken voor- en tegenstanders van genderneutrale opvoeding. Tegenstanders zien genderneutrale opvoeding als iets onnatuurlijks en vinden dat kinderen de dupe worden van een doorgeschoten maakbaarheidsideaal. Als wij ons er maar niet mee bemoeien, zal de natuur vanzelf een duidelijke indeling maken, zo is de redenering. Maar in hoeverre is dat mogelijk? Kinderen krijgen onbewust en ook bewust al jong bepaalde rolmodellen voorgeschoteld. Een meisjesspeen is roze met de tekst ‘lief’ en de jongensspeen is blauw en bedrukt met de tekst ‘stoer’. De beeldvorming komt tot uiting in taal, sociale omgang en vooral de commercie en media.

‘Genderneutraal opvoeden is meer dan zeggen dat ook jongens in de poppenhoek mogen spelen’

Als je niet oppast doe je er ongemerkt aan mee. Het gevaar hiervan is dat je niet meer goed kijkt naar waar de behoeften van kinderen liggen. Willen de meisjes wel zoet en rustig kraaltjes rijgen? Of doen ze dat omdat het van ze verwacht wordt, gewaardeerd wordt en misschien zelfs wel bevestigd? Spelen jongens niet met het ‘meisjesspeelgoed’ omdat ze bang zijn dat ze dan worden uitgelachen? Voelen zij zich vrij om mee te doen aan de activiteit tasjes haken? En vinden de meisjes tasjes haken eigenlijk echt zo leuk of willen ze liever voetballen en hutten bouwen? Het antwoord is waarschijnlijk dat kinderen het soms leuk vinden om hutten te bouwen en soms een tasje willen haken. Dat is ook precies waar genderneutraliteit over gaat. Valt er nog wat te kiezen?

Het was de twaalfjarige Julia die twee jaar gelden een brief aan de Hema schreef met de vraag of het meisjesondergoed niet wat stoerder kon dan enkel roze, met hartjes en strikjes. Beeldvorming en stereotypen spelen een belangrijke rol in genderongelijkheid.

Genderneutraal opvoeden is meer dan zeggen dat ook jongens in de poppenhoek mogen spelen. Kinderen hebben vaak de neiging te voldoen aan de uitgesproken of onuitgesproken verwachtingen waarmee ze opgevoed worden. Door minder labels te plakken kunnen kinderen eigen keuzes maken en meer zichzelf zijn.

Waarom roze voor meisjes en blauw voor jongens? Er zijn nog zoveel andere kleuren en kinderen.


Met de invoering van de Wet IKK moet elk kindercentrum een veiligheids- en gezondheidsbeleid hebben dat voldoet aan de nieuwe eisen. Wat gaat er precies veranderen en waarom eigenlijk? Lees hier de vorige blog van Kirsten


 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.