Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Riksers – Robots in de kinderopvang?!

Onlangs ben ik naar de terugkomdag Masterclass Management Control bij de Universiteit Maastricht geweest. Prof. Blommaert startte met het droevige bericht dat hij acute leukemie heeft en hij niet weet of hij volgend jaar er nog is. Tja, zo ben je springlevend en zo ziet je wereld in één klap anders uit.
Blog Jolanda Riksers - Robots in de kinderopvang?!

Ondanks het bericht was zijn Masterclass wederom zeer inspirerend (zie ook zijn presentatie als bijlage onderaan deze weblog). Hij had het vooral over de derde ICT-wave waarbij aan de hand van kunstmatige intelligentie nog meer beroepen zullen worden geautomatiseerd.

Hierbij moet je denken aan slimme robots die grote databestanden (big data) kunnen analyseren, waardoor rechters bijvoorbeeld overbodig worden. Maar ook zelfsturende auto’s die chauffeurs overbodig maken. Zouden robots ook hun opmars gaan maken in de kinderopvang? Een luiervervangende robot of een activiteitenrobot is tegelijk een kans (kostenbesparing) als een bedreiging (ontslagen).

De ontwikkelingen gaan sneller dan we denken, dus zullen we zaken anders moeten benaderen.


‘Stop ook met functieomschrijvingen, maar zet medewerkers in op hun talent. Raak ook niet in paniek als ze fouten maken’

Zo vallen marketinggoeroes zoals Porter van hun geloof af, want volgens Blommaert moet je niet meer kiezen tussen kostenleiderschap of differentiatie, maar is het én-én. De focus op de concurrent is ook uit; het gaat allemaal om de focus op de klant. Dus meer maatwerk in plaats van standaardiseren. Alles moet gericht zijn op customer intimacy: de klant een optimale beleving van je product of dienst bezorgen.

Stop ook met functieomschrijvingen en zet bij medewerkers in op hun talent. Raak niet in paniek als ze fouten maken. Ze moeten er wel van leren. Blommaert had het ook over het afschaffen van kwartaalrapportages als dit te veel inspanning vergt van financieel personeel. Hierdoor hebben zij immers soms geen tijd meer voor andere belangrijke zaken. Het 4-6-8-ogenpricipe afschaffen vindt hij een schijncontrole. Dan ziet hij liever een 2-ogenprincipe, zodat je weet wie verantwoordelijk is voor de handeling.

Een laatste tip van Blommaert voor de feestdagen: lees eens een blad van een geheel andere sector/branche en maak de verbinding naar je eigen werk. Je zult verrast worden door vernieuwende inzichten. Of ga mee op studiereis met de directeuren kinderopvang.

Ik wens iedereen een inspirerend 2015 en hoop dat ik volgend jaar weer van zo’n terugkomdag mag genieten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.