Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Wij gunnen onze medewerkers geluk

In februari nam ik bij de ondernemersclub Kerkrade deel aan een digitale gelukslezing van gelukspsycholoog Josje Smeets. Tja, in deze tijd zit ontmoeten er niet in en proberen we onze leden toch een inspirerend programma te bieden.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Josje heeft jarenlang aan de Universiteit Maastricht lesgegeven, maar is in 2018 haar eigen bedrijf ‘Hello Betty’ begonnen en heeft onlangs het boek ‘Happy in 100 dagen’ geschreven. In haar presentatie bracht zij de theoretische modellen over ons brein op een zeer toegankelijke maar ook humoristische wijze. Daarnaast nodigde ze ons uit om in break-out-rooms aan de slag te gaan met elkaar. Kortom in 1 uur slaagde zij erin om ons te doen beseffen dat we vooral zelf met concrete doelen aan de slag moeten gaan en stoppen met het beschuldigen van remmende omstandigheden.

‘Een van onze doelstellingen is het verhogen van werkgeluk van onze medewerkers’

Na deze inspirerende lezing heb ik meteen het idee opgepakt om er niet alleen zelf mee aan de slag te gaan, maar ook om onze medewerkers een dergelijke lezing te gunnen. Een van onze doelstellingen is namelijk het verhogen van werkgeluk van onze medewerkers, maar ondanks ons rijke aanbod aan vitaliteitsprogramma’s slagen we daar helaas nog niet in. De psychische en emotionele werkbelasting is afgelopen jaar verder verslechterd. Nu was afgelopen jaar natuurlijk erg heftig: in de eerste lockdown heeft slechts een vijfde van onze medewerkers kunnen werken en in het najaar moesten ze vanwege testen en uitval volle bak aan het werk. Onze eindejaarsbonus heeft dat geluksgevoel helaas niet kunnen verbeteren. Volgens Josje blijkt ook uit onderzoek dat dergelijke financiële cadeautjes nauwelijks effect hebben.

Afgelopen week was het dan zover: de eerste digitale lezing van Josje vond plaats. De tweede lezing staat voor deze week gepland. Er hebben zich in totaal 55 medewerkers aangemeld, dit is slechts 30% van ons personeelsbestand. De lezingen vinden weliswaar plaats in avonduren/eigen tijd, maar elke deelnemer krijgt wel het boek van Josje t.w.v. €20,- cadeau. Navraag bij niet-aangemelde medewerkers geeft ons het inzicht dat een aantal medewerkers al gelukkig is, maar ook dat de meeste medewerkers vinden dat ze al genoeg opleidingen volgen en bezwaar hebben tegen het niet compenseren van de tijd. Tja, blijkbaar toch ook weer remmende omstandigheden die hun kans op geluk in de weg staan. Aan de andere kant heeft maar liefst de helft van ons personeel zich aangemeld voor onze ommetjes-bedrijfschallenge van de Hersenstichting. Van veel wandelen word je ook gelukkig en zo hebben we ons doel toch bereikt!

‘Ik ben altijd een fel tegenstander geweest van thuiswerken, omdat onze pedagogisch medewerkers dat ook niet kunnen. Uit solidariteit, maar ook vanwege bereikbaarheid, heb ik dan ook afgelopen jaar slechts een enkele dag thuis gewerkt. Toch hebben wij vanwege de druk vanuit de overheid onze kantoormedewerkers gevraagd om een groot deel van de tijd thuis te werken.’ Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.