Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog Jolanda Rikers – Verplichte Participatie

Met veel interesse heb ik geluisterd naar de voornemens van onze regering. Vooral de transitie naar een participatie-maatschappij spreekt mij erg aan. Een overheid die niet meer alles voor je regelt? Krijgen we dan wel onze hiervoor geïnde belastingcentjes terug? En hoe kunnen vrouwen participeren als de kinderopvang maar steeds duurder wordt?
Blog Jolanda Rikers - Verplichte Participatie

Toch wil ik ook graag meer participatie maar dan binnen mijn cirkel van invloed.  Ik zou graag willen dat onze medewerkers meer mee doen, zoals bijvoorbeeld aan ons jaarlijkse uitje. Tijdens ons jubileumjaar deed iedereen mee. Je kon met je hele gezin tegen een kleine bijdrage een weekendje naar Disney. Maar dit jaar was het programma geheim en een stuk soberder. Slechts 1 op de 3 medewerkers ging mee. Toen ze hoorden dat we ’s avonds gingen bowlen vertrokken er weer een stuk of 8. Hier word ik heel verdrietig van.

Volgend jaar gaan we dit dan ook heel anders doen. In het plan 2014 staat verplichte participatie aan het jaarlijkse uitstapje. Ik heb hierover reeds een stevige discussie gehad met de Ondernemingsraad. Zij vonden dat je dat niet kon eisen van medewerkers.

Ik vind dat wel. Medewerkers die bij ons werken zouden zich moeten verheugen op een uitstapje met collega’s betaald door de baas.


‘Volgend jaar gaan we dit dan ook heel anders doen. In het plan 2014 staat verplichte participatie aan het jaarlijkse uitstapje’

Maar als ze dan al andere afspraken hebben staan? Ik plan het uitstapje dan 1 jaar van tevoren dan heb je ruim de tijd om die afspraak te verzetten. Maar als je dan bang bent voor het onbekende programma? We hebben dan ook 1 jaar de tijd om medewerkers te coachen in het niet meer bang zijn voor het onbekende. We gaan in ieder geval niet ‘abseilen’. Bovendien kan een medewerker ervoor kiezen om zelf in het organisatiecomité te gaan zitten. Maar als ik niet graag met mijn medewerkers op stap ga? Tja dan moeten we misschien een ander gesprek voeren. Ik zou deze medewerkers natuurlijk ook hun niet-deelname kunnen laten afkopen met bijvoorbeeld € 50, maar dan bereik ik nog niet mijn doel: een gezellige middag samen met alle collega’s.

Ik had al een slogan bedacht voor het plan 2014: “Meer doen met minder”.

Ik overweeg om het te veranderen in: “Mee doen met minder”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.