Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Strategisch Risicomanagement

Vandaag nam ik deel aan een interessante masterclass Strategische Risicomanagement van de universiteit Maastricht. Hoe krijg je als bestuurder respectievelijk toezichthouder inzicht en grip op de risico’s in uw organisatie?
Jolanda Rikers

Risicomanagement is primair bedoeld om onzekerheid beter beheersbaar te maken met als uitgangspunt dat risico’s niet statisch zijn, maar meebewegen met de ontwikkelingen in je organisatie. In de masterclass werden de strategische doelstellingen verbonden met de hiervan afgeleide risico’s. We kregen tools aangereikt om risico’s te onderkennen, te inventariseren, te prioriteren en een route naar een risicobeheersplan op te stellen.

Hierbij stonden onder meer de volgende vragen centraal, die je je als bestuurder/toezichthouder moet afvragen:

– Werken we conform de formele wet- en regelgeving?
– Hebben we de juiste stuur- en beheersinformatie?
– Doen we de dingen goed?
– Doen we de juiste dingen?
– Hebben we bestaansrecht?

‘Het gaat bij risicomanagement steeds meer om softe criteria’

Ook werd benadrukt dat het bij risicomanagement steeds meer gaat om softe criteria. Deze zijn moeilijk meetbaar te maken en te standaardiseren. Er werden ook mooie haakjes gemaakt naar onze nieuwe Governance code Kinderopvang Onderwijs. Deze is nu ook anders geformuleerd, waarbij transparantie en waardecreatie van belang zijn.

Kortom een leerzame middag in de herfstvakantie.

‘Vandaag las ik in ons regionaal dagblad dat het mooie project startklas voor peuters gaat starten. Ik had al eerder van het project gehoord. Kleuters die het nodig hebben, worden in kleinere klassen begeleid, dicht bij de wijk waar ze wonen.’ Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.