Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Microhabits

Afgelopen weekend stond er een mooi artikel in het NRC over het af- en aanleren van respectievelijk slechte en goede gewoontes: zo simpel dat het bijna te mooi lijkt om waar te zijn.
Jolanda Rikers

Zo zou je een serieuze fitnessroutine kunnen uitbouwen met één push-up per dag. En door dagelijks één sigaret te vervangen bijvoorbeeld door een wortel, kun je ook stoppen met roken. Dat zou mooi zijn! Niet voor mij, maar voor al die rokers om me heen.

Het principe van deze zogenaamde microhabits zit in het routine maken van simpele handelingen en de manier waarop routines werken in het brein. Hierdoor kan een routine uitgroeien naar een blijvende goede gewoonte. Onderzoekers geven wel aan dat het routinematig afleren van complex gedrag zoals verslavingen veel langer duurt dan de gemiddelde 66 dagen. Uit veel wetenschappelijke studies blijkt wel dat kleine concrete plannen veel beter werken voor blijvende gedragsverandering dan het stellen van grote doelen.

‘De microhabtis geven me weer hoop’

Ik heb al eerder in mijn blogs geschreven dat ik ook wel ingesleten hardnekkige gewoontes heb, die verandering behoeven, maar tot nu toe nog niet zijn afgeleerd. De microhabits geven me weer hoop.

Ik wil jullie dan niet de tips onthouden die in het artikel stonden:

  1. Bouw het in bestaande routine in. Het is slim om nieuwe gewoontes in te passen rond bijvoorbeeld opstaan, naar bed gaan of vaste maaltijden.
  2. Pas je omgeving aan. Als je gitaar wilt leren spelen, zet hem dan in het zicht in je zitkamer en niet in de kast.
  3. Zorg voor beloningen. Zet bijvoorbeeld op je kalender bij elke dag dat je je voornemen waarmaakt een groot kruis. Zo creëer je een visuele stimulans om de rij kruizen steeds verder vol te maken. Ook uit diverse onderzoeken blijkt dat apps en kalenders voor het bewust bijhouden van routines helpen om het gedrag vol te houden.

Alleen al gelóven in microhabits kan er dus aan bijdragen dat het werkt. Succes!

Gedragssupport. Dit is het mooie woord dat de ontwikkelde nieuwe aanpak van Ben Tiggelaar samenvat, beschreven in zijn boek ‘De Ladder’. Lees de vorige blog van Jolanda

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.