Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Meer structuur of minder geld?

Laatst stond paginagroot bij ons in de krant: ‘Strenge regels maken Belgische scholen populair’. In het artikel wordt beschreven dat veel ouders in de grensgebieden met België ervoor kiezen om hun kinderen daar op school te zetten. Er zou aldaar meer structuur en discipline worden geboden.
Jolanda Rikers

Naar mijn idee is de belangrijkste reden dat de kinderen aldaar met 2,5 jaar al fulltime gratis naar school kunnen, waar hier ouders kunnen kiezen voor de te betalen kinderopvang of (deels gesubsidieerde) peuteropvang (oude peuterspeelzaal).

En als kinderen dan in België al naar school gaan, bouwen ze daar vriendschappen op en ga je als ouder met 4 jaar er niet voor kiezen je kind daar weg te halen. Bovendien zit de naschoolse opvang (waaronder huiswerkbegeleiding) ook gratis in het aanbod. Dat heb je dan toch ook weer bespaard.

‘Ik twijfel of het goed is voor peuters om zo jong in het Belgische regime te komen’

Ik vraag me dan ook af of deze ouders nog steeds voor België zouden kiezen als de kinderen hier ook gratis naar de opvang kunnen. Daarnaast heb ik mijn twijfels of het goed is voor de ontwikkeling van peuters om al zo jong in het Belgische regime te komen.

Volgens Unicef scoort Nederland immers het hoogst met de gelukkigste kinderen van de wereld. Op alle onderdelen scoren wij gemiddeld het hoogst. Niet alleen het onderwijssysteem is top, ook ervaren onze kinderen weinig stress, voelen ze zich veilig en zijn ze netjes opgevoed.

België staat overigens op de negende plek. Vooral omdat het gezinsleven in het land zo hoog scoort. Hebben ze daar dan meer tijd voor als kinderen meer op school zitten?

‘Veel gemeenten ontwerpen een nieuw peuterstelsel vanwege het ophogen van het aantal uren voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Hiervoor krijgen zij van het Rijk extra middelen. Hier zijn we heel gelukkig mee.’ Lees de vorige blog van Jolanda[\nur_block_green]

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.