Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Langer op de basisschool

Onlangs was in het nieuws dat een kwart van de kinderen een lager schooladvies had gekregen voor hun vervolgstudie, dan zij na drie jaar volgen. Hieraan gekoppeld werd door de UvA gemeld dat in de groep 8-leeftijd dit ook moeilijk bepaald kan worden.
blog-jolanda-rikers-mijn-laatste-blog
Jolanda Rikers

Ik had dit al eerder gehoord van Jelle Jolles. Hij stelt dat het brein van kinderen op die leeftijd een sprouting-fase kent. Dat wil zeggen een extra ontwikkel-groeifase. Ook bij mij was destijds het schooladvies veel lager dan waar ik na drie jaar op school zat. Daar is dus een verklaring voor.

Er werd bij datzelfde nieuwsbericht ook aangegeven dat kinderen wellicht beter af zijn wanneer ze tot hun vijftiende op de basisschool blijven. Hebben ze meer tijd om de juiste vervolgkeuze te maken. Dat lijkt me inderdaad een interessante gedachte.

‘We zouden dan meer in lijn liggen met andere omliggende landen. Dit vind ik een prikkelend idee’

We zouden dan ook meer in lijn liggen met andere omliggende landen. Dit vind ik een nog meer prikkelend idee. Vooral wanneer we dan ook de voorschoolse voorzieningen naar Europees model aanpassen. Dit houdt in dat kinderen pas met zes jaar naar de basisschool gaan.

Op zesjarige leeftijd is het brein van de meeste kinderen ook leerrijp. Kunnen die kleuters ook wat langer spelend leren in dezelfde omgeving. Bovendien wordt door het opschuiven van twee jaar aan de voor- en achterkant van de basisschool geen grotere vraag naar leerkrachten veroorzaakt. Daarnaast hebben zowel het basisonderwijs en de kinderopvang een doorgroeimogelijkheid voor hun medewerkers.

Ik zeg doen!

‘Afgelopen week hebben we met gepaste trots ons verbouwde hoofdkantoor heropend. We hebben veel complimenten mogen ontvangen, maar nu is ook meteen de toon gezet voor onze andere locaties. Want wat we hier realiseren willen onze locaties natuurlijk ook.’ Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.