Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Doelgerichte gedragssupport

Gedragssupport. Dit is het mooie woord dat de ontwikkelde nieuwe aanpak van Ben Tiggelaar samenvat, beschreven in zijn boek ‘De Ladder’. We hadden Ben gevraagd om als Keynote speaker op te treden tijdens onze bdKO landelijke dag. En met succes, want alle leden zaten geboeid op hun stoel te luisteren naar Ben’s adviezen die doorspekt zijn met wetenschappelijke onderbouwing.
Jolanda Rikers

Ik ben al sinds eind jaren ‘90 groot fan van Ben. Ooit heb ik een cursus webmarketing gevolgd. Hij had toen het boek Internetstrategie geschreven. Dit boek heb ik deze week nog even opgezocht  en daar staan nog steeds actuele punten in, waaronder de focus op creativiteit de komende jaren. Daarna heeft Ben nog 15 titels uitgegeven die wel steeds dunner werden, evenals hijzelf. Helemaal favoriet waren zijn luistercd’s Management Classic, die ik regelmatig luisterde tijdens mijn lange reis naar een bdKO-, BK- of SWN-bijeenkomst in het midden van het land. Heel veel van geleerd.

Ook vandaag waren er weer leerpunten, ondanks dat ik het verhaal al een keer had gehoord en ik het boek al had gelezen. Zo adviseerde hij ons om het niet meer te hebben over prestatiedoelen maar ontwikkeldoelen.  Daarbij moeten bestuurders de doelen prioriteren. Wat is nu echt het belangrijkste?

‘Bestuurders moeten niet te fel reageren op mensen die aangeven het niet eens te zijn’

Eyeopener vond ik ook dat mensen niet gemakkelijk hun gedrag veranderen als ze in dezelfde omgeving blijven. Nooit zo over nagedacht. Ook moeten bestuurders vaker niet te fel reageren op mensen die iets aangeven waar zij het niet mee eens zijn. Zeker als ze willen dat mensen met nieuwe ideeën moeten komen.

In ons middagprogramma waren nog twee mooie presentaties over talentontwikkeling, waaronder de talentfluisteraar Luk Dewulf. Hij heeft een mooie tool ontwikkelt waarmee je de talenten van medewerkers kunt vaststellen. Erg leuk om met je team te doen. Medewerkers zouden vervolgens ook meer op deze talenten kunnen worden ingezet. Immers, als je iets leuk vindt om te doen is dat een talent, aldus Luk. Het was weer een mooie en leerzame dag.

Vol verbazing las ik dat vanaf volgend jaar basisscholen niet meer mogen experimenteren met afwijking van de vijfdaagse schoolweek en met de vastgestelde vakanties. Gelukkig mogen we in onze voorschoolse voorzieningen wel rekening houden met de veranderende maatschappij. Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.