Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Den Haag bezoekt Kerkrade

Iedere zomer gaat het projectteam 'Peuters' van het Ministerie van Sociale Zaken op zomertour langs een aantal gemeenten en kinderopvangorganisaties/peuterspeelzalen. Op de valreep van de zomer bezocht het team, na eerdere bezoeken aan Zwartewaterland, Medemblik en Den Haag, ook nog de gemeente Kerkrade.
Jolanda-Rikers
In Kerkrade bezoekt 60% van alle peuters een opvangvoorziening in de wijk

Het doel van het bezoek is om te kijken op welke wijze gemeenten en peuterspeelzalen toewerken naar de nieuwe situatie van harmonisatie. Waar lopen ze tegenaan? Maar ook: welke creatieve oplossingen worden bedacht om kinderopvang en peuterspeelzaalwerk met elkaar te verbinden?

Voorbereiding

Naast drie beleidsmedewerkers van Sociale Zaken, was er ook een beleidsmedewerker van Onderwijs meegekomen. Ze waren vooral benieuwd naar onze ervaringen rondom het aanbod van peuteropvang, de financiering daarvan en de voorbereiding en implementatie van de harmonisering. Ter voorbereiding voor het bezoek kregen we een twintigtal vragen voorgelegd, waaronder: Hoe ziet het aanbod van peuteropvang er uit? Tegen welke uurprijs wordt het aangeboden? Hoe is het aanbod van VVE vormgegeven? Wat is de rol van de gemeente in het financieren van peuteropvang? Hoe wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende doelgroepen? Hoe is de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs georganiseerd op het niveau van de werkvloer? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten/knelpunten? 

Korte lijnen

De wethouder van onderwijs, jeugdzorg, jeugdbeleid & sport van de gemeente Kerkrade mocht het spits afbijten. Hij benadrukte de korte lijnen in Kerkrade en de goede samenwerking tussen alle jeugd- en welzijnsorganisaties. Wij zijn een hybride samenwerkingsverband dat altijd zorgt dat het kind centraal staat, en daardoor geen kind van de rekening wordt. De lijnen zijn kort en daadkrachtig. De gemeente financieert dan ook voor 75 procent het peuterwerk in Kerkrade, waarbij in alle wijken Voor- en Vroegschoolse Educatie wordt aangeboden. Inmiddels wordt dan ook 75 procent van alle doelgroepkinderen bereikt. 

Ouders kunnen kiezen

Na het woord van de wethouder heb ik het concrete aanbod in Kerkrade nader toegelicht, waarbij onze klant met zijn zorgbehoefte centraal staat. We hebben er nadrukkelijk voor gekozen om de peuteropvang te differentiëren van de kinderopvang. Ouders moeten wat te kiezen hebben en wij helpen hen met het maken van de juiste keuze. In Kerkrade bezoekt 60 procent van alle peuters een opvangvoorziening in de wijk, veelal gevestigd in een school. Hierdoor is de opvang altijd dichtbij en gekoppeld aan een school ten behoeve van de doorgaande lijn. Onze VVE-coördinator benadrukte dat reeds vanaf 2001 VVE wordt aangeboden, waardoor inmiddels al een tweede generatie naar de peuteropvang komt. VVE wordt ook in de kinderdagverblijven aangeboden.

Knelpunten

De belangrijkste knelpunten in Kerkrade zijn momenteel: de relatief beperkte experimenteerruimte vanwege de strakke regelgeving (GGD) en de op toekomstige krimp gebouwde scholen, waardoor er geen plek is voor groei van de peuteropvang. Ook is aan de beleidsmedewerkers meegegeven om bij de harmonisatie minder vanuit het systeem te kijken, maar meer vanuit de klant. Een klant vindt het namelijk fijn dat er nog wat te kiezen valt.

Vorige keer schreeg Jolanda over de Dag van de Pedagogisch Medewerker, die zij zou willen omdopen tot de Dag van het Compliment. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.