Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Brancheorganisatie in Limburg

Belofte maakt schuld. Nadat Felix Rottenberg tijdens de laatste ALV van de Brancheorganisatie Kinderopvang voor de tweede keer zei dat hij naar Kerkrade zou komen, hebben we er werk van gemaakt.
1Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
Ga als Limburg hierin voorop lopen

6 april was het dan zover. Ik had een mooi programma voorbereid, want “het was mijn feestje”, aldus Felix. Vanwege de afstand hadden we slechts de tijd van 11 tot half 3. Daarbinnen wilde ik een ontmoeting met bestuurders, een locatie bezoeken en een dialoog met Limburgse ondernemers in de kinderopvang. Een en ander moest dus strak worden gepland, maar er moest ook voldoende ruimte zijn voor discussie. Een mooie uitdaging voor mij.

Gelukkig kwam Felix op tijd aan met de trein en konden we ook op tijd starten in het  gemeentehuis van Kerkrade. Ik had aldaar wethouders en beleidsmedewerkers kinderopvang van Kerkrade en Landgraaf en bestuurders van het primair onderwijs en een ROC uitgenodigd. Ze waren er allemaal. Ik had een korte situatieschets van onze organisatie en haar omgeving toegelicht, waarna Felix het stokje overnam.

‘Ik realiseerde me hoe goed we toch al samenwerken in deze regio’

De brancheorganisatie heeft met haar nieuwe position paper duidelijk aangegeven dat zij streeft naar netwerkvorming tussen kinderopvang en haar relevante partners. Ouders moeten ook wat te kiezen hebben. Deze stellingname viel goed bij de aanwezige bestuurders. Vooral het onderwijs gaf aan dat kinderopvang in de nauwere samenwerking met onderwijs kan zorgdragen voor vernieuwing. Ook werd aangegeven dat het over de inhoud moet gaan en niet over organisaties en systemen. De wethouders benadrukten dat we in deze omgeving ook meer genoodzaakt zijn tot samenwerking omdat anders in kleine kernen geen aanbod overblijft.

Het viel Felix op hoe een en ander in harmonie werd opgepakt. Ik heb dit beeld een beetje moeten nuanceren omdat we toch ook merken dat we als kinderopvang er bovenop moeten blijven zitten en moeten blijven initiëren om zo mee te doen in de samenwerking. Desalniettemin realiseerde ik mij ook meteen hoe goed we toch al samenwerken in deze regio. Misschien wel een voorbeeld voor anderen. In ieder geval een goed fundament om verder op te bouwen.

Tja, dan is een uur altijd te kort en scheurde ik naar een van onze locaties. We hadden nog maar 40 minuten over om met een walking lunch een BSO, kinderdagverblijf en peuteropvang te bezoeken.  Maar ik wist dat dit met onze fantastische medewerkers ging lukken. We hebben hem zelfs nog het verschil van VVE in de kinderopvang en peuteropvang kunnen uitleggen. Ik vond het opmerkelijk hoe snel Felix schakelde van het ene naar het andere onderwerp en tevens oprechte aandacht schonk aan onze gemotiveerde medewerkers. Chapeau!

Gelukkig waren de ondernemers niet allemaal op tijd aanwezig voor het interactieve middagdeel. Hierdoor kon Felix nog even op adem komen en genieten van de Limburgse rijstevlaai. Ook bij het middagdeel waren op één persoon na alle aangemelde ondernemers aanwezig.  Er waren ook enkele leden van de andere brancheorganisaties (BMK en SWN) bij. Na een korte voorstelronde nam Felix het heft in handen en vroeg de aanwezigen wat ze vonden van de kwaliteit van het pedagogisch onderwijs. Deze vraag werd onder meer beantwoord vanuit de vertegenwoordigers van Kinderen Ons Vak, een initiatief van kinderopvangondernemers, peuterspeelzaalwerk en de ROC’s.

‘We mogen ons, wat Rottenberg betreft nog beter positioneren als professionals voor het jonge kind 0-4 jaar’

Al 4 jaar werken we in Zuid-Limburg nauw samen en is er zeker al wat veranderd. Ook in Noord-Limburg zijn in dit kader al goede stappen gezet. Toch riep Felix ons op om ons nog beter positioneren als professionals voor het jonge kind 0-4 jaar. Ook het curriculum moet steviger worden neer gezet. Veel aanwezigen gaven aan dat over 10 jaar een groot deel van de kinderopvang is opgegaan in het onderwijs, maar er ook altijd ruimte zal blijven voor niet aan school gebonden locaties. Kinderopvang moet nu starten met haar expertise als erfgoed te borgen. “Ga als Limburg hierin voorop lopen”, aldus de aansporing tot actie van Felix.

Natuurlijk kwam die middag het IKK nog aan de orde en en BK-bijeenkomst van vorige week. Veel ondernemers zijn erg bezorgd over de planning van de invoering en toch nog te onduidelijke aspecten ten aanzien van vooral de babyopvang en de hogere kosten. Felix luisterde zeer geïnteresseerd naar de geschetste problematiek en liet het niet daarbij zitten, want er werden ook mailadressen uitgewisseld om er werk van te maken.

Time flies when you’re having fun…. toen was het feestje alweer voorbij.

Ik kijk terug op een zeer inspirerende dag en ik kan alleen maar zeggen Brancheorganisatie Kinderopvang initieert en verbindt echt. Felix, maar ook alle andere aanwezigen, hartelijk bedankt!

Maar ook: wordt vervolgd.

De vorige keer schreef Jolanda haar blog over het vijfpartijenakkoord over het Ontwikkelrecht dat ze namens Sociaal Werk Nederland en organisaties in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk, onderwijs en gemeenten aanbood. Naar de blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.