Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Bosbaden

Vorige las ik een zeer interessant artikel op kinderopvangtotaal, waarin kinderneuroloog Dr. Mata Shetreat-Klein, auteur van ‘The Dirt Care’ meldt dat bacteriën goed zijn voor ons immuunsysteem’. Ik ben bijzonder blij met dit tegengeluid, omdat ik af en toe een beetje kriebelig wordt van ouders die standaard ontsmettingsmiddelen binnen handbereik hebben.
Jolanda Rikers-Kinder Opvang Kerkrade.jpg

Via de link van het youtube filmpje op kinderopvangtotaal, kwam ik weer op een ander artikel ‘Bosbaden’, waarin het belang van het bos voor ons welbevinden werd toegelicht.

‘Bosbaden’ oftewel  ‘ Shirin-yoku’  is de nieuwste gezondheidstrend in Japan .  Bedachtzame wandelingen door het bos zouden de mens niet alleen opnieuw met de natuur verbinden, maar er ook voor zorgen dat je minder stress krijgt, je opgewekter door het leven gaat én dat je immuunsysteem erop vooruit gaat.  Uit onderzoek blijkt dat gevoelens van stress, angst of woede  aanzienlijk verminderen na een bosbad. De boslucht bevat essentiële oliën van de bomen en andere actieve componenten zoals limoneen, dat antibacteriële eigenschappen heeft.

‘Het bos ligt er en het kost niks’

Wil je zelf Shirin-yoku eens proberen, dan kies je best een bos dat makkelijk bereikbaar en toegankelijk is. Wandel niet te intensief: het wordt immers aangeraden dat je in vier uur tijd niet meer dan 5 kilometer aflegt. Rust even uit wanneer je daar zin in hebt en zoek een gezellig plekje uit waar je even kan lezen of de natuur kan bewonderen. Neem gerust ook wat water of groene thee mee om tussendoor van te drinken, helemaal op z’n Japans. Zo’n bosbad neem je bij voorkeur alleen, omdat je met andere weer te veel gaat kletsen.

Zie ook:

Tja, ik woon sinds kort in Valkenburg omringd door bossen, echter van het bosbaden is nog niks gekomen. Maar als dit echt zo goed voor ons is, dan zouden we het misschien moeten integreren in ons dagelijkse werk, maar ook in dagprogramma op onze verblijven.  Het bos ligt er en het kost niks. Een mooie uitdaging voor 2016.

Jolanda Rikers sloeg twee vliegen in één klap: de jaarlijke HKZ-reflectering en het samenstellen van het jaarverslag. Hierover schreef ze in haar vorige weblog ‘Voortschrijdend inzicht’. Lees hem hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.