Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – ALV BK: nieuwe stijl werkt!

We hebben er even op moeten wachten, maar het was het wachten zeker waard: de tweede ALV van de BK nieuwe stijl. Maar liefst 185 ondernemers waren er in Amersfoort bij. We werden wederom door Felix Rottenberg met de nieuwe directeur BK, Heidy Knol persoonlijk welkom geheten. Er was zelfs tijd voor een oprecht interesse naar mijn verwachting van het programma. Tja, het programma beloofde mij heel veel met maar liefst 4 keynote-sprekers van Sardes, VNG, GGD en Martijn Aslander.
Jolanda Rikers Kinderopvang Opvang Kerkrade.jpg
Jolanda Rikers was aanwezig bij de tweede ALV van de BK

Los van het feit dat alle presentaties compact en boeiend werden gebracht, voegde Felix een dynamiek en interactie toe, waardoor ik nagenoeg de hele bijeenkomst op het puntje van mijn stoel heb gezeten. Ik had zelfs geen behoefte om mijn mail tussendoor te checken. Wat ik ook heel vernieuwend vond waren de stemkastjes, waardoor tussentijds de mening van de zaal kon worden gepeild. Heel nuttig, waardoor discussies opeens heel concreet werden. Vooral omdat Felix de sprekers weer vroeg om daarop te reageren.

Ook zijn we in een 10-tal groepen uiteen gegaan om te sparren over de ideeën om gemeenten effectiever te benaderen aangereikt door Jantine Kriens van de VNG. Hieruit bleek dat toch nog veel kinderopvangorganisaties niet aan tafel zitten bij gemeenten. Dit gaat nu zeker veranderen.

Tevens werd in deze groepsessie het daarop volgende gesprek met de GGD voorbereid met concrete stellingen. Zo hebben we daarna met HenrIette Treurniet van de GGD concreet kunnen spreken over hoe we GGD inspecties kunnen innoveren: deze ideeën kwamen vanuit de ondernemers. Er ligt nu ook een afspraak om hierover in gesprek te gaan met de GGD.

UItswinger van de middag was standup filosoof Martijn Aslander. Hij attendeerde ons op de snelle vooral digitale innovaties waarmee alle branches de komende jaren zullen worden geconfronteerd. Zo zou onderwijs zodanig worden gedigitaliseerd dat kinderen niet maar naar school hoeven. Tja als ouders dan toch nog willen werken dan komen al deze kinderen naar de opvang. Zijn visie op de eigenschappen van medewerkers voor de toekomst vond ik heel opmerkelijk. Intelligentie is niet meer zo belangrijk.

Nee, volgens Martijn gaat het in de toekomst vooral om je houding: attitude.

Hiermee bedoelt hij ook:

– snel van geest zijn;

– flexibel;

– open minded;

– nieuwsgierig;

– lef;

– lief.

Met deze laatste bedoelt hij:

– de ander niet moedwillig benadelen ten gunste van jezelf;

– pro-sociaal gedrag bv door het papiertje in de toilet op te rapen dat een ander heeft laten vallen.

Dus er is nog hoop als je niet academisch geschoold bent en als je als PM’er over deze eigenschappen beschikt kun je ze ook aan onze kinderen overdragen.

We moeten ons verder bekwamen in digitale vaardigheden, want je moet ergens de kennis vandaan halen.

Tevreden kijk ik terug op deze inspirerende dag, ondanks ik 3,5 uur erover heb gedaan om thuis te komen. Misschien moeten we ook de ALV digitaliseren?!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.