Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Aangenaam verrast

Vandaag vond een ontmoeting plaats met Robert Housmans, de nieuwe gedeputeerde van de provincie Limburg voor ons project de Gezonde basisschool van de toekomst. Dit project loopt nu ruim vier jaar en Housmans is onze vierde gedeputeerde. De provincie Limburg financiert dit mooie project op vier scholen, dat eind dit jaar ten einde loopt.
Jolanda Rikers

Tussen 12.00 en 14.00 uur leveren we samen met Humankind 40 medewerkers, die voor elke klas een gezonde lunch en een beweegactiviteit voor de kinderen begeleiden.

Ik kan je vertellen dat dit geen sinecure is. Zeker gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Het is bovendien een korte dienst, die het medewerkers moeilijk maakt om op de dag andere diensten op een andere locatie te vervullen. Daarnaast worden heel wat didactische vaardigheden gevraagd van de pedagogisch medewerkers want zij moeten nu een groep van 30 kinderen in beweging krijgen.

Momenteel zitten we in de fase van verduurzaming. Hoe gaan we verder als de subsidie stopt? Hierover hebben we met de gedeputeerde van gedachten gewisseld. Hij had zich opmerkelijk goed voorbereid en stelde kritische vragen.

‘Hij vroeg zich af in hoeverre we de verbinding hebben gemaakt met lokale ondernemers’

Zo vroeg hij zich af in hoeverre we voor dit project de verbinding hebben gemaakt met de lokale ondernemers. Zo kunnen lunchproducten op een andere (lees: goedkopere) wijze worden ingekocht en wordt verbinding gemaakt met de omgeving van de school. Hij wees ons op een interessant project in Leende, gezonddorp.nl. Aldaar heeft de hele gemeenschap ervoor gekozen om gezonder te gaan leven en werken bakkers, supermarkten, zelfs fritures mee aan een gezond aanbod.

Gedeputeerde Robert Housmans aan tafel bij de kinderen.

Ik was ook zeer aangenaam verrast over de positieve woorden die de gedeputeerde uitsprak over de niet te onderschatten rol van de pedagogisch medewerker in het coördineren van de opvang. Ik blijf het dan ook een gemiste kans vinden dat het onderzoek van de Universiteit in het kader van dit project zich alleen richt op de basisscholen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat kinderen die een voorschoolse voorzieningen hebben bezocht niet alleen gezonder maar ook socialer zijn.

‘Vandaag nam ik deel aan een interessante masterclass Strategische Risicomanagement van de universiteit Maastricht. Hoe krijg je als bestuurder respectievelijk toezichthouder inzicht en grip op de risico’s in uw organisatie?’ Lees de vorige blog van Jolanda

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.