Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Blog Jacqueline Butti – Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is gedoe?

Volgende maand is het weer zover… Sint komt aan in Nederland. Komt hij als alleengaande bejaarde of zijn de Pieten erbij? En zijn zij dan 'zo zwart als roet', bruin of in zoete kleurtjes?
Blog Jacqueline Butti - Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is gedoe?

De maatschappelijke discussie leverde veel uiteenlopende, heftige reacties op de afgelopen periode. Voelen we mee met degenen waarvoor de zwarte knecht een belichaming is van het slavernijverleden? Of moeten tegenstanders accepteren dat zwarte Piet gewoonweg bij de lange traditie van het Sinterklaasfeest in dit land hoort? Elke pm’er krijgt met deze vraagstukken te maken de komende tijd… waar gaat jouw kindercentrum voor kiezen?

Als je kijkt naar het beeld van Sinterklaas van pakweg veertig jaar terug dan was dat nog een statige Sint met een autoritaire uitstraling. Hij omringde zich met zwarte Pieten die door gouden oorringen en gebrekkige taal toch iets van inboorlingen hadden. Zonder actiegroepen is dit door de tijd heen geëvolueerd naar een Sint als vriendelijke oude man die niet zo veel meer kan en daarom de hulp van Pieten nodig heeft. Een soort van werknemers. Het gebrekkige praten is in de meeste gevallen verdwenen en de zak wordt niet meer gebruikt om kinderen bang mee te maken. Piet heeft het imago gekregen van een grappige, lenige en hulpvaardige jongen die de oude man ondersteunt. Kinderen leggen het liefst eerst contact met zwarte Piet…


‘Het antwoord is mijns inziens simpel: het gaat om de positie, niet om de kleur!’

Hoe kunnen we het Sinterklaasfeest voor alle mensen aantrekkelijk maken? De ideeën om Piet van vegen of allerlei kleuren te voorzien waren de meest in het oog springende. Voor ouders veelal een irritatiefactor omdat het ver van de traditie afstaat, maar voor peuters een leuke nieuwe beleving. Maar hoe zit het met de iets oudere kinderen die nog wel ‘geloven’? Paarse mensen? Als je Piet wilt laten ervaren als een persoonlijkheid dan moet je hem natuurlijk geen andere kleur geven. Maar wat dan wel?

Kijk naar waar de frustratie eigenlijk zit; in de kleur van Piet of in zijn historisch onderdanige positie als knecht van een blanke man? Het antwoord is mijns inziens simpel: het gaat om de positie, niet om de kleur! Dus waarom zou je dan juist de kleur veranderen? Ik ben er voor om de ontwikkeling die de afgelopen jaren al gaande was nog een extra duwtje te geven; maak Sint en Piet geen baas en werknemer maar vrienden! Dus op basis van gelijkwaardigheid. Zwarte Piet staat dan niet alleen maar met een staf achter de Sint, maar zit ook regelmatig naast hem, spreekt gewoon Nederlands en gaat vriendschappelijk met zijn oudere kameraad om. Verandering van details hebben dan positieve grote gevolgen voor het beeld. De massamedia en middenstand kunnen dit stimuleren. Wie kan er nu tegen zijn dat Sint en Piet vrienden zijn? Dat is toch een mooi voorbeeld voor kinderen? Dus hou Piet lekker zwart en geef hem een plek naast Sint… niet achter- zowel letterlijk als figuurlijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.