Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog jacqueline Butti – Opvoeden of activiteitenclubje?

In de talloze discussies over beroepskracht-kindratio (bkr) in de kinderopvang zie ik het vaak terug; kinderen boven de negen jaar kunnen al zoveel zelf, die hebben minder pm-ers nodig. Bovendien…op school is er toch ook maar 1 leerkracht op een flinke groep?
Jacqueline Butti-Korein Kinderplein.jpg
'Begeleiden van kinderen rond de puberteit vraagt voortdurend om een scherpe observatie van het individuele kind zodat je weet wanneer je dichtbij moet zijn of juist op de achtergrond moet blijven.'

Iedere keer als ik deze redenatie hoor, stoort het me weer. Dat er bij baby’s en peuters voldoende pm’ers nodig zijn levert -terecht- weinig discussie op. Maar dan de bso’ers. Ze kunnen natuurlijk al wat voor zichzelf zorgen en opdrachten vervullen. Ook kunnen ze al beter in een groep functioneren en vinden ze het meestal erg leuk om deel uit te maken van zo n geheel. Als in een leeftijdsgroep van 4- 9 jaar geen kinderen zitten die speciale aandacht nodig hebben, dan is 30 kinderen met twee pm-ers goed te doen (al vraag ik me af waar die groepen zijn waar geen enkel kind in zit die extra aandacht nodig heeft).

Maar ik wil hier nu een lans breken voor de kinderen die ouder zijn dan 9  jaar. Natuurlijk zijn ze al een stuk zelfstandiger geworden als het gaat om zichzelf verzorgen en in het spelen. Maar daar houdt het bij de discussie vaak op en trekt men de conclusie dat de groep best groter zou kunnen met twee pm’ers erbij. In de praktijk zie ik echter dat bij kinderen van ongeveer 9 jaar de behoefte aan de beschikbaarheid en betrokkenheid van de pm’er weer toeneemt om andere redenen.

‘Ik hoef niemand te vertellen wat voor vragen en onzekerheden de (pre-)puberteit kan losmaken’

Op sociaal-emotioneel vlak worden deze kinderen bewuster, beginnen over zichzelf na te denken. Oh nee, de puberteit komt eraan!! Deze kinderen spreken vaak een ‘andere taal’ dan voorheen om hun behoeftes kenbaar te maken. En dan is luidruchtigheid de opvallendste maar ook een belangrijk signaal om een sombere blik op te pikken. Het is een hele kunst om die taal te verstaan.

Ik hoef niemand te vertellen wat voor vragen en onzekerheden de (pre-) puberteit kan losmaken en hoe essentieel het is voor de ontwikkeling van ons zelfbeeld. Wie herinnert zich niet hoe er met je is omgegaan in die periode? Die tante die precies wist hoe je je druk maakte over je uiterlijk…over de ruzie van je ouders…of die onderwijzer die zei dat je zo muzikaal was? Je speelt nu nog steeds piano.

En dan zouden we juist in deze belangrijke, maar ook voor veel kinderen onrustige, fase een stap terug doen in de begeleiding door de groep te vergroten en de mogelijkheid op (pedagogisch/emotionele) nabijheid te verkleinen?

‘Er zit dan een limiet aan het aantal kinderen dat je kunt begeleiden’

Begeleiden van kinderen rond de puberteit vraagt voortdurend om een scherpe observatie van het individuele kind zodat je weet wanneer je dichtbij moet zijn of juist op de achtergrond moet blijven. Die leeftijdsfase is voor een kind een ontdekkingstocht naar zichzelf en de wereld om hem of haar heen met name op emotioneel en relationeel gebied. En dus ook een belangrijke ontwikkeling die gevolgen heeft tot ver in de volwassenheid. En dat speelt zich voor een deel voor onze ogen als pm’er af…

Wil je oog hebben voor de uniciteit van ieder kind en bijdragen aan een positief zelfbeeld dan zul je dus in de opvang van kinderen juist in deze leeftijdsfase bewust aan de gang moeten met de individuele benadering naast het groepsgebeuren. Er zit dan een limiet aan het aantal dat je kunt begeleiden op bovenstaande manier.

Jacqueline reageert natuurlijk op de discussie over het verhogen van het aantal kinderen in bso-groepen. Van minister Asscher mogen de groepen uitbreiden van 20 naar 30 kinderen. Branchepartijen zien liever 24 kinderen op alleen 8+groepen. Wij vroegen wat pm’ers op de bso daarvan denken. Lees hun reacties hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.