PECE staat voor Positive Early Childhood Education (in Nederland: Positief Opvoeden Kinderopvang). Een team van Universiteit Amsterdam onder leiding van Ruben Fukkink, bijzonder hoogleraar Kinderopvang en educatieve voorzieningen voor het jonge kind aan onder andere de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt de resultaten van PECE samen met Family Foundations.
Triple P is een opvoeding ondersteuningsprogramma dat gericht is op de positieve ondersteuning van ouder naar kind bij de opvoeding. De methode wordt al geruime tijd ingezet bij POVH.
PECE richt zich op een positieve houding van de pedagogisch medewerker naar het individuele kind, maar ook naar de groep kinderen die de peuteropvang bezoekt. Het programma wordt al ingezet in Australië en heeft verschillende positieve bijwerkingen. Niet alleen voelen de kinderen zich door de positieve aanpak veiliger, meer uitgedaagd en kunnen zich daardoor beter ontwikkelen. Ook hebben de leerkrachten en pedagogisch medewerkers minder last van werkdruk en werkstress. De samenwerking is beter en er wordt samen meer bereikt.
Als organisatie gunnen we al onze pedagogisch medewerkers dat goede gevoel over hun werk, een fijne samenwerking, een groep waar de peuters lekker in hun vel zitten en zich positief ontwikkelen. Vandaar dat we van harte meedoen aan de pilot.
Goede reden voor hoogleraar Ruben Fukkink om samen met Paula Speetjens, senior-adviseur en onderzoekscoördinator Family Foundations, onze locaties Puk (Vrieheide) en Pip (Heerlerheide) te bezoeken om te zien en te horen waar onze pedagogisch medewerkers tegenaanlopen en in welke omgeving zij al een aantal jaren met Triple P werken.
Tijdens hun bezoek hoorden de hoogleraar en de onderzoekscoördinator de verhalen uit eerste hand. Met veel respect voor de wijk waarin de locatie staat en voor de peuters en hun ouders, vertelden de pedagogisch medewerkers over de situatie in hun peuterspeelzaal. Ze lieten horen hoe die positieve aanpak ze helpt om een vertrouwensband op te bouwen met peuters en ouders. Vertrouwen en veiligheid die hen helpt de peuters op de juiste manier te begeleiden in hun ontwikkeling en om de ouders te ondersteunen bij bijvoorbeeld opvoedvragen.
“Houd van die peuters. Houden van is het allerbelangrijkste, daar kan geen theorie tegenop”
Op de vraag van hoogleraar Fukkink wat het allerbelangrijkst is binnen de peuteropvang en wat bijvoorbeeld stagiairs zeker mee moeten krijgen in hun opleiding, antwoordde één van onze pedagogisch medewerkers: “Houd van die peuters. Houden van is het allerbelangrijkste, daar kan geen theorie tegenop.”
Dat ene zinnetje raakte me, houd van die peuters. Want op dat moment besefte ik eens te meer dat dat de essentie is van ons werk. Houd van die peuters. Houd van de kinderen waarmee je werkt. Maar ook zag ik het respect tussen de collega’s onderling, hoe ze elkaar aanvulden in de verhalen, maar ook hoe ze elkaar aanvullen voor de groep.
Ook hoogleraar Ruben Fukkink zag die extra zorg en betrokkenheid van onze pedagogisch medewerkers. “Extra zorg en betrokkenheid die peuterleidsters normaal vinden,” zei hij, “maar die ik hier toch wil benadrukken.”
De pilot is al bezig en zal dit schooljaar verder worden uitgerold. Als bestuur en organisatie zullen we onze pedagogisch medewerkers ondersteunen en hulp bieden zodat zij hun werk optimaal kunnen doen. Maar boven alles wens ik ons allemaal veel liefde toe voor het kind. Houd van ze. En ik wens ons veel liefde en respect toe voor elkaar. Een positieve benadering helpt de kinderen vooruit en geeft pedagogisch medewerkers en leerkrachten veerkracht.
Hallo Ingrid,
Ik hou ontzettend veel van de kinderen! Er zijn wel wat verschillen. Hoe kan ik mijn collega’s ook zover krijgen van alle kinderen te houden?
Vriendelijke groet, Kitty