Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Ingrid van den Bunder – Als een spin en een web

De zomervakantie staat voor de deur. En we zijn wel toe aan rust en andere gedachtes denk ik. Alleen zo blijf je ook scherp en enthousiast in je werk.

Maar we gaan niet op vakantie zonder eerst het afgelopen schooljaar door te nemen. Het zat vol met afspraken, verhuizingen, teamvergaderingen, bestuurszaken enzovoorts. Eindelijk ook weer een schooljaar zonder verregaande coronamaatregelen. Zo konden we bijvoorbeeld onze peuter4daagse en de afsluiting daarvan weer wat grootser aanpakken.

blog-ingrid-van-den-bunder-ieder-kind-heeft-een-verhaal
Ingrid van den Bunder

Maar wat me dit jaar vooral trof was het enthousiasme van onze pedagogisch medewerkers. Na twee lastige jaren met zorg om eigen gezondheid en dat van het gezin, coronaregels, thuiswerken, noodopvang bieden, gingen ze er dit schooljaar weer vol tegenaan. Ze organiseerden in hun locatie het voorleesontbijt, sintfeestjes, paasontbijtjes, knutselden voor moeder- en vaderdag, vierden verjaardagen, werkten thema’s uit en lieten vooral hun creativiteit de vrije loop. Geweldig! 

Datzelfde geldt voor de medewerkers op ons centraal kantoor. Een organisatie als peuteropvang Heerlen functioneert niet zonder team op de achtergrond dat de inschrijvingen, betalingen, afspraken, ICT, vervangingen enzovoorts regelt. 

En dan heb ik het nog niet gehad over alle bedrijven en organisaties die op een of andere manier bij POVH betrokken zijn. Van het klussenbedrijf tot JENS (preventieve en ambulante jeugdhulp in de gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal).

En last but not least, de gemeente Heerlen. We zijn dankbaar voor hun steun en betrokkenheid. Voor hun inzicht dat de zorg en ondersteuning aan het jonge kind niet vroeg genoeg kan beginnen.  

Nu ik dit zo schrijf, voel ik me met POVH een spin en een web.  POVH is het web, de peuter de spin. Twee jaar lang mogen we voor de peuter zorgen. We vormen draden als een opvangnet voor de peuter. We bieden een kind een veilige vertrouwde omgeving, waarin het zich op eigen tempo kan ontwikkelen. We regelen zorg en ondersteuning als het kind die nodig heeft. Er zijn korte lijnen met vakmensen en organisaties die ons met raad en daad bij kunnen staan. 

Soms gaat er iets mis, soms gaat iets heel erg goed, en ook daar tussenin doen we onze stinkende best er te zijn voor de peuter en zijn of haar ouders/verzorgers. Ook die ouders hebben we heel hard nodig. Allereerst hun vertrouwen, ze laten hun kindje bij ons achter. Daarnaast hun betrokkenheid, want pedagogisch medewerkers kunnen nog zo hun best doen, als ouders niet meewerken aan de ontwikkeling van hun kind, zet het weinig zoden aan de dijk. Gelukkig bezoeken veel ouders de VVE thuis bijeenkomsten en mogen we regelmatig ouders begroeten in de groep, ouders en grootouders die komen voorlezen, meedraaien in de groep, meegaan naar de speeltuin en noem maar op.

Met dankbaarheid kijk ik terug op het afgelopen schooljaar. Dat wat niet goed ging, gaan we komend schooljaar anders aanpakken. Maar ook wat wel goed ging, kan altijd beter. Zeker als het om peuters gaat!

Ik wens jullie allemaal een fijne en zonnige zomervakantie!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.