Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog GGD – Overtreding BKR

Tijdens één van mijn werkbezoeken bij een team toezichthouders kinderopvang van de GGD vertelde een toezichthouder mij het volgende. Zij had signalen ontvangen dat deze houder vaak te veel kinderen in de groep had ten opzichte van het aantal beroepskrachten. Dergelijke signalen komen soms binnen bij de GGD via ouders.
GGDblog.jpg
Maria Ohoioeloen is juridisch adviseur Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang van GGD GHOR Nederland.

Dit keer waren er signalen van de beroepskracht werkzaam bij deze houder. De beroepskracht wilde niet dat haar naam bekend zou worden omdat ze bang was dat ze haar baan dan kwijt zou raken.

De GGD is met een aantal toezichthouders tegelijk bij alle locaties van deze houder op inspectiebezoek gegaan. Op het moment van de inspectie bleek dat de houder nog snel geprobeerd had om enkele oproepkrachten op te trommelen om de overtredingen op de Beroepskracht Kind Ratio (BKR) te verdoezelen. Gelukkig trapte de GGD hier niet in en is de overtreding op de BKR geconstateerd op verschillende locaties.

Het is prijzenswaardig dat deze beroepskracht bij de GGD een melding deed. Zij is een professional die beseft dat het onverantwoord is als zij haar zorg en aandacht moet verdelen over te veel kinderen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van opvang voor deze kwetsbare groep die zich toch al niet kunnen roeren als het niet goed met hen gaat. Zo’n jong kind uit zich doordat het veel meer moe en huilerig is na zo’n drukke dag. Toch blijkt uit steeds meer onderzoek dat deze vorm van onverantwoorde opvang op de lange termijn wel meer impact en zelfs schade oplevert. Voor de beroepskracht zelf is de werkdruk met zoveel kinderen evenmin verantwoord. Dit levert veel stress op en de kans op fouten neemt eveneens toe.

‘De GGD neemt zo’n melding zeer serieus’

Het is dan ook moedig dat de beroepskracht zelf aan de bel trekt bij de toezichthouder kinderopvang van de GGD. Het is een grote stap voor een werkneemster om bij de GGD te melden dat haar werkgever ten koste van de kinderen (en van zijn medewerkers) de kwaliteitseisen aan de laars lapt. Dan is er echt wel meer aan de hand dan een eenmalige (door overmacht) overtreding van een kind teveel. Maar dan is er sprake van een houder die veel geld wil verdienen over de rug van anderen.

De GGD neemt zo’n melding zeer serieus en zal de houder extra goed onderzoeken en inspecties verrichten. Om de beroepskracht te beschermen kan de GGD garanderen dat de melder anoniem blijft. De toezichthouder zal de naam van de melder wel moeten weten, maar als de melder dit wenst, dan wordt haar naam niet bekend gemaakt aan de werkgever.

Sinds 1 juli 2016 is de wet Huis voor Klokkenluiders van kracht. Deze wet beoogt klokkenluiders te beschermen, als zij misstanden op hun werk melden. Tevens schrijft deze wet voor dat een werkgever met meer dan vijftig werknemers een interne meldingsprocedure heeft. Hierin moet beschreven zijn hoe werknemers eventuele misstanden intern kunnen melden. Het is immers beter als een organisatie zelf verbetermaatregelen neemt om misstanden aan te pakken. Maar in de praktijk blijkt dat er nog lang geen cultuur is op de werkvloer waar werknemers zonder enige angst voor negatieve reacties (van hun werkgever) eventuele misstanden ter discussie kunnen stellen. Ontslag is dan helaas vaak het gevolg. Ook in de kinderopvang ontbreekt op veel plaatsen zo’n cultuur.

‘Een kritische professional is juist een zegen voor de kinderopvang’

Daarom blijft het voor de beroepskracht altijd mogelijk om signalen over misstanden in de kinderopvang direct aan de toezichthouder van de GGD te melden. Deze beroepskrachten zullen dan ook beschermd worden jegens hun werkgever, zolang er geen open cultuur bestaat waarin beroepskrachten kritisch mogen zijn over de kwaliteit van de opvang waarin zij werken.

Let wel, het is natuurlijk veel beter als werkgevers in de kinderopvang wél altijd open staan voor medewerkers die zien en durven aan te geven waar verbetering van de kwaliteit en zorg voor de kinderen kan of zelfs moet plaatsvinden. En gelukkig bestaan deze werkgevers ook. Een kritische professional is juist een zegen voor de kinderopvang. Daar wordt toch iedereen beter van!

Oh ja, om terug te komen op mijn verhaal met de toezichthouder; de kinderopvangorganisatie waar de toezichthouders onderzoek deden, heeft uiteindelijk een sanctie opgelegd gekregen wegens overtreding van de Beroepskracht Kind Ratio.

Maria Ohoioeloen is juridisch adviseur Landelijk Centrum Toezicht Kinderopvang van GGD GHOR Nederland.

De GGD levert regelmatig weblogs aan voor Kinderopvangtotaal, iedere keer door een andere auteur geschreven:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.