Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Frank Gobel – Madeliefje eten

Mijn collega Rebecca Beck heeft vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen een mooie serie blogs voor Kinderopvangtotaal geschreven. In haar laatste, van januari 2022, liet ze weten het stokje aan mij over te dragen. Even voorstellen maar.
blog-frank-gobel-beleid-en-methodes-de-kern-van-je-werk
Frank Gobel

Mijn naam is Frank Gobel en ik werk als specialist jeugd en jongeren bij Kenniscentrum Sport & Bewegen. Onderwerpen waar ik me mee bezighoud zijn onder meer kinderopvang, buitenspelen en erkende interventies. Zeker de combinatie kinderopvang en bewegen past me goed. Ik heb namelijk jaren in de kinderopvang gewerkt. Bij voormalig Bureau Kwaliteit Kinderopvang en als ondernemer door zelf een kinderopvangorganisatie in Amsterdam op te zetten. In mijn studietijd heb ik als invalkracht op de groep gewerkt.

Bewegen en sporten zijn ook belangrijk voor me. Niet alleen voor mijn werk, maar ook privé. Ik doe elke dag wel iets aan sport en merk daarbij allerlei voordelen: lekker buiten zijn, even afstand nemen van alles, met mijn lijf bezig zijn in plaats van met het hoofd, leuke contacten bij de sportvereniging en uitdagingen aangaan. En, een voordeel van sporten wat je niet zoveel hoort: je krijgt flinke trek als je een tijdje bezig bent. Ik ga regelmatig een paar uur fietsen en kan me onderweg al op het eten daarna verheugen. Maar goed, om terug te komen op de combinatie kinderopvang en bewegen: vanwege mijn achtergrond is het voor mij logisch en leuk om op het raakvlak van die twee gebieden actief te zijn.

Eén van de plekken waar we vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen op dat raakvlak werken is binnen Gezonde Kinderopvang. Het is mooi om te zien dat vanuit deze landelijke aanpak al ruim 1.000 coaches en meer dan 100 ROC-docenten zijn opgeleid. Daardoor werken nu veel organisaties aan een gezonde leefstijl van de volgende generatie.

‘Onze dochter heeft weinig aanmoediging nodig om lekker te bewegen’

Ook privé heb ik met de combinatie kinderopvang en bewegen te maken. Ik heb een dochter van ruim een jaar oud die naar de kinderopvang gaat. Onze dochter heeft weinig aanmoediging nodig om lekker te bewegen. Als ik haar breng en ze ziet op de opvang de tussendeur naar de gang open gaan, grijpt ze regelmatig haar kans schoon voor een kruiprun, trippelkrabbelkrap klinkt dat, richting de gang, of een oversteek naar de peutergroep. Intussen vraag ik me af of de groepsleiding vooral haar motorische ontwikkeling stimuleert of dat zij degene is die hen veel extra laat bewegen.

Nog even over buitenspelen. Ik noemde al dat ik me ook beroepsmatig met buitenspelen bezighoud – klinkt trouwens gek om dat zo op te schrijven. Met mijn dochter ging ik, toen ze net een beetje kon kruipen, voor het eerst ‘buitenspelen’. Ik had een kleed meegenomen waar ik haar op zette, maar dat vond ze te klein, dus ze ging het gras op. Niet te veel ingrijpen, dacht ik en ik keek wat ze ging doen. Dingen in haar mond stoppen natuurlijk! Bij een stukje gras liet ik het gaan. Bij een takje ook. Daarna ging ze op weg naar een blaadje met vogelpoep – nee, dat liet ik niet toe. En toen zag ze een madeliefje. Zo snel als ik kon googelde ik op ‘madeliefje eetbaar’. De conclusie: ik hoefde het niet uit haar mond te vissen. Weer een buitenspeelervaring rijker.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.