Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Eugenie Suer – Vraag eens een keer wat anders

Wat zou u antwoorden op de volgende vraag: Als u uw kinderopvangorganisatie opnieuw mocht starten, wat zou u dan anders doen? Denkt u dan aan financiën, management of mensen?

Niets beïnvloedt de cultuur binnen een organisatie meer dan de vragen die je stelt over de boodschap en het doel van de organisatie. De antwoorden daarop zijn vaak niet de antwoorden die we willen horen, omdat de gevestigde denkpatronen gefocust zijn op (rekenkundige) parameters.

Wat zouden uw antwoorden op de volgende vragen zijn: Als u uw kinderopvangorganisatie opnieuw mocht starten, wat zou u dan anders doen? Dan denkt u wellicht al snel aan zaken als IT-veranderingen, arbeidskrapte, financiële vraagstukken, locatiebeleid, directiesamenstelling, overheidssubsidies of crisissituaties. Maar wat als u in plaats daarvan denkt aan wat spilfiguren hebben bijgedragen? Hoe het team, de cultuur, onderscheidend waren en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de kinderen?

Was uw huidige “product” dan anders geweest, waren de vragen dan anders geweest of beleidsvoornemens anders? De vraag is dan niet gericht op wat er met de organisatie gebeurde, maar wat er met de mensen die er toen werkten, gebeurde en wat de invloed daarvan was op de ontwikkeling van de kinderen.

Was de ontwikkeling van de kinderen dan anders geweest, waardoor u zich beter onderscheidde in de markt? Had u dan durven beweren dat de kinderen van toen nu beter af zijn op sociaal, economisch en maatschappelijk vlak? Dat is het uitgangspunt van de vragen die we moeten willen stellen om de cultuur binnen de kinderopvang te veranderen.

‘Hebben jullie affiniteit met het werken met kinderen en draagt de organisatie dit uit?’

Andere vragen die je jezelf nu nog zou kunnen stellen:
– Hoeveel tijd investeer ik nu in het stimuleren van morele verantwoordelijkheid binnen de organisatie?
– Welke gezamenlijke normen zijn er?
– Worden die weleens uitgesproken?
– Hebben jullie allemaal affiniteit met het werken met kinderen en draagt de organisatie dit ook uit in alle lagen?

Deze vragen bepalen heel veel over de keuze die mensen maken om te willen werken bij een bepaalde kinderopvangorganisatie. Je zou dit soort vragen en antwoorden kunnen bespreken tijdens rondleidingen met nieuwe ouders, sollicitatiegesprekken, teamvergaderingen en functioneringsgesprekken (in plaats van bijvoorbeeld of iemand weer altijd op tijd was). Deze gezamenlijke normen en sympathie voor het kind bepalen de cultuur.

Vertel aan ouders welke normen jullie hebben en laat het iedere dag een rol spelen in het werken met kinderen. Dit spreekt echt tot de verbeelding van iedereen die gelukkig wil zijn. We moeten de taal in de kinderopvangorganisatie veranderen, nieuwe vragen stellen, nieuwe uitdrukkingen toelaten die voor deze ontwikkeling en groei zorgen.

Conclusie: Een goede vraag is een vraag die de focus van de ander verandert. Het stellen van de juiste vraag kan dan heel snel leiden tot een verandering van de focus van iedereen die werkt in je organisatie. Niet iedere organisatie staat open voor de beleving in plaats van voor het bereiken van een (numeriek) doel. Ik geloof dat de kinderopvang meer te bieden heeft dan wat je kan meten, analyseren en optellen. We hebben een rol in de maatschappij, we hebben een morele verantwoordelijkheid.

‘De waarde van de kinderopvangbranche is duidelijk. Het regelen van opvang van kinderen van 0-13 jaar zodat ouders kunnen werken. En daarnaast uiteraard de ontwikkeling stimuleren bij deze kinderen. Kunnen we nu nog steeds zeggen dat deze waarde staat voor waar we nu in de kinderopvang mee bezig zijn of is het tijd voor verandering?’ Lees de vorige blog van Eugenie

Eugenie Suer
Eugenie Suer is auteur van het boek ZO-opvoeden. Daarnaast is zij adviseur en bedenker van ZO-opvoeden en ZO-leven. Zij was 20 jaar eigenaar van kinderopvangorganisatie KinderVilla. Was voorzitter van Stichting KIND i.s.m. Kohnstamm instituut en is pedagoog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.